Depunere de flori la Complexul Memorial „Eternitate”. Maia Sandu: Nu există nicio contradicție între pace si aspirațiile pentru pace ale Rep. Moldova și nu  trebuie să permitem nimănui să ne dezbine

  • 09 Mai 09:20
Depunere de flori la Complexul Memorial „Eternitate”. Maia Sandu: Nu există nicio contradicție între pace si aspirațiile pentru pace ale Rep. Moldova și nu  trebuie să permitem nimănui să ne dezbine

Nu există nicio contradicție între pace si aspirațiile pentru pace ale Rep. Moldova și nu  trebuie să permitem nimănui să ne dezbine a declarat președinta Maia Sandu, după ceremonia de depunere de flori la Complexul Memorial „Eternitate”, pentru comemorarea victimelor în cel de-al Doilea Război Mondial.

Este o zi care ne amintește cât de vulnerabilă este pacea, cât de dramatic este razboiul si că trebuie să facem tot ce ne stă în puteri sa nu permitem razboiul in lume.  Pentru Republica Moldova, cel mai scurt drum spre o pace durabilă este integrarea europeana. Sărbătorim pacea si integrarea europeană, amintindu-ne de sacrificiul pe care l-au facut înaintașii noștri.

Noi, cetățenii Rep. Moldova, ne comemorăm morții în liniște. Sunt oameni care încearcă azi  sa ne divizeze, dar nu exista nicio contradicție intre pace si aspriatiile noastre de pace, să înțelegem acest lucru si sa nu permitem sa ne dezbine si sa nu permitem nimănui sa pornească războiul” a declarat Maia Sandu

La rândul său, președintele Parlamentului Igor Grosu s-a referit la această zi ca fiind o importantă lecție de istorie în care trebuie să ne amintim de cei care și-au sacrificat viata pentru a aduce pacea în Europa.

De asemenea, comisarul european Johannes Hann a precizat că ”Este o zi de comemorare a victimelor războaielor, dar să și ne amintim ca doar UE ne garantează pacea, nu este o concedenta ca sa comemoram si sa ne gândim la perspectiva in aceeași zi. UE a demnstrat că ne poate garanta pacea, stabilitatea si prosperitatea. Pentru Rep. Moldova este singurul drum care poate oferi un viitor prosper”.

În septembrie 1939, invadarea Poloniei de către Germania a determinat declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial, care s-a încheiat, în Europa, la 8 mai 1945, când Germania nazistă a semnat actul capitulării necondiționate. Războiul s-a soldat, potrivit istoricilor, cu peste 60 de milioane de victime, civili și soldați din toate țările implicate.

În 2004, la 22 noiembrie, Adunarea Generală a ONU a declarat zilele de 8 și 9 mai, prin rezoluție,  drept un moment al amintirii și reconcilierii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău