Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare – membru al Asociației Europene a Depozitarilor Centrali

  • 16 August 2021 10:32
Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare – membru al Asociației Europene a Depozitarilor Centrali

Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare (DCU) a devenit membru cu drepturi depline al Asociației Europene a Depozitarilor Centrali (ECSDA) – organizație internațională a celor mai importanți actori pe piața transferurilor de instrumente financiare, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Băncii Naționale a Moldovei.

Potrivit guvernatorului BNM, Octavian Armașu, obținerea de către Depozitarul Central Unic a calității de membru al ECSDA este o apreciere a eforturilor BNM din ultimii ani și a rezultatelor înregistrate în domeniul decontării valorilor mobiliare. BNM și-a propus să dezvolte o infrastructură financiară solidă, care va susține și va stimula investițiile. În anii precedenți a fost creat Depozitarul Central Unic și fortificate capacitățile acestuia. „Grație acestor activități, orice transfer de instrumente financiare în interiorul țării, fie că este vorba de valori mobiliare de stat, acțiuni sau alte instrumente, se efectuează în condiții de siguranță”, afirmă Octavian Armașu.

Alexandru Savva, director al DCU, spune că își propune ca în următorii ani DCU să devină parte a pieței internaționale de capital. Este un obiectiv ambițios și complex, dar necesar, dacă se dorește majorarea volumului investițiilor din afara țării, precizează directorul DCU. Prezența în ECSDA este un pas important în această direcție. „Va fi un semnal important pentru investitorii străini că piața moldovenească este sigură pentru investiții”, spune acesta.

ECSDA are în prezent 41 de membri. Este o arenă destinată depozitarilor europeni pentru a face schimb de standarde profesionale, know-how și bune practici în domeniul decontărilor de instrumente financiare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău