Deplasarea unor vehicule de la Tiraspol spre depozitul de muniții rusești de la Cobasna și răpirile de persoane - principalele subiectele abordate de vicepremierul pentru Reintegrare cu șeful Misiunii OSCE în R.Moldova

  • 29 Octombrie 2020 15:42
Deplasarea unor vehicule de la Tiraspol spre depozitul de muniții rusești de la Cobasna și răpirile de persoane - principalele subiectele abordate de vicepremierul pentru Reintegrare cu șeful Misiunii OSCE în R.Moldova

Viceprim-ministra, Cristina Lesnic și șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch au avut întrevedere astăzi pe marginea unei liste ample de subiecte, comunică Biroul politici de reintegrare.

Oficialii s-au referit într-un mod aparte la deplasarea de astăzi a patru vehicule de la Tiraspol spre depozitul de muniții Cobasna după ce o notificare târzie a fost recepționată de comandamentul de militari, iar autoritățile moldovenești nu au acceptat. Potrivit notificării recepționate în data de 28 octombrie curent, o coloană de 7 vehicule urma să se deplaseze pe itinerarul Tiraspol-Cobasna-Tiraspol în perioada 29-30 octombrie curent. Despre fixarea acestor evenimente a fost informată Misiunea OSCE.

Astăzi, se desfășoară ședința ordinară a Comisiei Unificate de Control, care se încearcă a fi condusă de câteva săptămâni de către delegația Republicii Moldova în contextul mai multor incidente ce țin de problematica drepturilor omului, multiplicarea acțiunilor destabilizatoare, precum și alte aspecte relevante.

„O problemă stringentă pusă în discuție s-a referit la cazul persoanelor răpite în perioada 7-8 octombrie curent, precum și la situația celor două persoane care continuă să rămână în detenție, precum și necesitatea de a le asigura dreptul la asistență medicală, asistență juridică și întrevederea cu rudele sale ca acțiuni primare, iar ca finalitate eliberarea acestora. Aceste acțiuni au fost condamnate de mai multe state-membre ale OSCE în cadrul reuniunilor Comitetului Permanent al OSCE din 8, 15 și 22 octombrie curent, la Viena, în cadrul intervențiilor prezentate de către Republica Moldova. Chișinăul insistă asupra eliberării persoanelor deținute ilegal și eliminarea barierelor de circulație pentru funcționarii statului în cazul celor răpiți din r. Camenca”, potrivit comunicatului Biroului. 

Instituți mai adaugă că prescrierea unui comportament veritabil poate fi dovedit prin fapte, ori Chișinăul consideră un exemplu bun situația transferării unui pacient din Slobozia la spitalul din Chișinău, ceea ce denotă că în contextul pandemiei Covid-19, interacțiunea dintre medici de pe ambele maluri ale Nistrului este vitală pentru acordarea asistenței medicale de urgență.

O altă dimensiune tematică a vizat implementarea Pachetului Berlin Plus, sustenabilitatea rezultatelor, fezabilitatea organizării unei reuniuni în formatul 5+2 până la finele anului curent, eventualele priorități.

Sectorul de securitate, inclusiv a cetățenilor în contextul noului scrutin electoral din 1 noiembrie, a fost obiectul întrevederii, fiind menționate măsurile întreprinse de Biroul politici de reintegrare în cooperare cu alte autorități, schimbul de informații și date, precum și alte aspecte. S-a convenit că Misiunea OSCE și Biroul politici de reintegrare va coordona în regim de lucru în ziua scrutinului eventualele situații ce necesită implicare.

În cadrul dialogului dintre oficiali, s-a menționat despre noile provocări din r. Camenca cunoscute cu privire la reținerea unei alte persoane. Circumstanțele și împrejurările se stabilesc de către organele de drept. Oficialii au convenit să asigure comunicarea pentru elucidarea situației.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău