Dependența Europei față de gazele Rusiei se va reduce. Azerbaidjanul a inaugurat prima etapă a Coridorului Sudic de Gaze

  • 29 Mai 2018 16:13
Dependența Europei față de gazele Rusiei se va reduce. Azerbaidjanul a inaugurat prima etapă a Coridorului Sudic de Gaze

Azerbaidjanul a inaugurat, marți, o instalație importantă a viitorului coridor de gaze ce va permite alimentarea Europei prin sud și reducerea dependenței continentului de gazele naturale rusești, dependență care a crescut în ultimii ani în pofida obiectivelor Bruxelles-ului.

Potrivit Agerpres, la câțiva zeci de kilometri de capitala Baku, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a deschis marți vanele terminalului de petrol și gaze de la Sangachal, pe coasta Mării Caspice, inaugurând un tronson important din gazoductul care ar urma să facă legătura cu conducta TANAP în Turcia.

Acest terminal face parte dintr-un proiect mai amplu în valoare de 40 de miliarde de dolari și o lungime de peste 3.500 de kilometri, denumit Coridorul Sudic de Gaze (Southern Gas Corridor), care va permite transportul a peste 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zăcământul Shah Deniz II din Marea Caspică până în Italia, trecând prin Georgia, Turcia, Grecia, Albania și Marea Adriatică.

"Rezervele de gaze naturale confirmate ale Azerbaidjanului sunt de 2.600 miliarde de metri cubi. Acest proiect este pus în practică în contextul unei puternice cooperări regionale între Azerbaidjan, Turcia și Georgia", a insistat Ilham Aliev.

Acest proiect care va permite Europei să își diversifice aprovizionarea cu gaze este compus din trei segmente: gazoductul Caucaz Sud (SCP), care ar urma să facă legătura între zăcămintele din Marea Caspică și granița cu Turcia, gazoductul Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), care, începând din 2018, ar urma să traverseze întreg teritoriul Turciei până la granița cu Grecia, precum și gazoductul Trans-Adriatic Gas Pipeline (TAP), care din Grecia va ajunge până în sudul Italiei și ar urma să devină operațional în 2019.

Pe lângă construcția celor trei segmente de gazoduct, coridorul sudic a necesitat dezvoltarea zăcământului de gaze Shah Deniz 2, inclusiv forarea de puțuri și demararea producției de gaze offshore în Marea Caspică, precum și extinderea uzinei de tratare a gazelor naturale din cadrul terminalului de petrol și gaze de la Sangachal.

Grupul rus Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus și Polonia, precum și gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia și Germania, via Marea Baltică.

În 2017, Gazprom și-a majorat exporturile de gaze naturale spre Europa cu 8,1%, până la valoarea record de 193,9 miliarde de metri cubi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău