Depășirea provocărilor și riscurilor existente, printre principalele scopuri și obiective ale BNM pentru 2023

  • 30 Decembrie 2022 15:03
Depășirea provocărilor și riscurilor existente, printre principalele scopuri și obiective ale BNM pentru 2023

Principalele scopuri și obiective ale sistemului bancar pentru anul 2023 sunt de a depăși provocările și riscurile existente, atât cele inerente activității operaționale, cât și cele de natură externă, susține vicepreședinta Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Tatiana IVANICICHINA, într-un interviu pentru revista Profit.

"Având în vedere vulnerabilitățile externe predominante în anul 2022, și anume: prezența riscurilor semnificative de natură geopolitică, energetică, inflaționistă, dar și macroeconomică, precum și evoluțiile ulterioare incerte și consecințele imprevizibile ale acestora, menținerea unor niveluri adecvate de capital și lichiditate, atât cantitativ, cât și din perspectiva calității acestora trebuie să fie un obiectiv primordial al băncilor"afirmă viceguvernatoarea, potrivit mold-street.md.

Potrivit Tatianei Ivanicichina, atingerea acestui obiectiv "va asigura buna funcționare a băncilor, respectarea cerințelor prudențiale și menținerea încrederii deponenților în sistemul bancar".

Totodată ea susține că "în condițiile inversării tendințelor inflaționiste și a posibilei relaxări a politicii monetare, sistemului bancar îi va reveni rolul de susținere a redresării economiei naționale după seria de șocuri resimțite pe parcursul anului 2022".

De notat că în 2023, Banca Națională va prelua noi atribuții care anterior erau pe seama CNPF, ceea ce în opinia viceguvernatoarei "va implica efectuarea reglementării și supravegherii consolidate a pieței financiare".

Cât despre relaxarea și micșorarea rezervelor și a ratei de bază pentru bănci Tatiana Ivanicichina precizează că acestea vor avea loc în funcție de evoluțiile din economie.

"Deciziile noastre de politică monetară se bazează pe evoluțiile economiei, prognozate și constatate. Evident că dacă se vor întruni condițiile pentru relaxarea politicii monetare, nu vom pregeta să o aplicăm. Conform prognozelor anterioare și a celei din Raportul asupra inflației din luna noiembrie 2022, inflația anuală în trimestrul IV 2022 va atinge nivelul maxim și va schimba traiectoria, diminuându-se pentru toată perioada următoare prognozată. În contextul schimbării direcției inflației, conduita politicii monetare va necesita ajustarea cu atenție sporită la realitățile naționale și mondiale, pentru a crea condiții adecvate atingerii obiectivului fundamental al BNM", mai afirmă vicepreședinta Băncii Naționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău