Departamentul de Stat al SUA cere Moscovei explicații pentru provocările de la granița cu Ucraina

  • 06 Aprilie 2021 08:38
Departamentul de Stat al SUA cere Moscovei explicații pentru provocările de la granița cu Ucraina

Statele Unite consideră "credibile" informațiile despre mișcările militare ruse la frontiera cu Ucraina, au cerut Moscovei să explice aceste "provocări" și sunt gata să se angajeze cu privire la situație, potrivit declarațiilor făcute luni de Departamentul de Stat american, informează Reuters.

Masarea de trupe ruse și mișcările acestora la granița estică a Ucrainei au devenit ultimul punct de tensiune în relațiile înghețate dintre SUA și Rusia, la mai puțin de trei luni după preluarea funcției de președinte al SUA de către președintele Joe Biden.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat într-un briefing de presă că SUA vor fi îngrijorate de orice eforturi ale Moscovei de a intimida Ucraina, fie că au loc pe teritoriul Rusiei sau pe cel al Ucrainei.

Price a refuzat să spună dacă SUA cred că Rusia se pregătește să invadeze fosta republică sovietică vecină.

Mai târziu în cursul zilei de luni, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat pentru Reuters că SUA sunt "deschise pentru implicarea cu Moscova" asupra situației, descriind drept "credibile" informațiile despre mișcările trupelor ruse de la granița Ucrainei și în Crimeea, peninsula ocupată de Rusia în 2014.

Mișcările, a spus purtătorul de cuvânt, au fost precedate de încălcări ale încetării focului din iulie 2020, soldate cu uciderea a patru soldați ucraineni și rănirea altor patru.

"Facem apel la Rusia să se abțină de la acțiuni de escaladare", a spus purtătorul de cuvânt.

Aceste comentarii au fost făcute după conversația de vineri în care președintele Joe Biden l-a asigurat pe omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, de "sprijinul neclintit" în confruntarea Ucrainei cu separatiștii susținuți de Rusia, care dețin controlul asupra unor părți din regiunea Donbas, situată în estul țării.

Rusia a negat luni faptul că mișcările sale militare ar reprezenta o amenințare pentru Ucraina și a respins temerile unei consolidări a prezenței sale militare, deși a avertizat că va răspunde noilor sancțiuni ucrainene împotriva companiilor rusești.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albă, Jen Psaki, a declarat presei că "escaladările recente ale agresiunii ruse și escaladarea în estul Ucrainei" reprezintă "ceva ce urmărim cu atenție".

"Am cerut Rusiei o explicație a acestor provocări", a spus Price."Dar, mai important, ceea ce am semnalat partenerilor noștri ucraineni este un mesaj de reasigurare".


Întrebat insistent dacă SUA consideră mișcările trupelor Rusiei la frontieră un act de intimidare a Ucrainei, Price a răspuns: "Bineînțeles, rușii încearcă de ceva timp să îi intimideze pe vecinii lor". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău