Departamentul de Energie al SUA - partenerul Serviciului Vamal în securizarea frontierelor

  • 22 Noiembrie 2019 16:35
Departamentul de Energie al SUA - partenerul Serviciului Vamal în securizarea frontierelor

Serviciul Vamal va beneficia de noi proiecte de asistență tehnică, sprijinite de Departamentul de Energie al SUA, prin intermediul Programului pentru depistarea și prevenirea cazurilor de contrabandă cu substanțe nucleare (NSDD).

Asistența ce va fi acordată, de această dată, constă în consolidarea capacităților echipelor mobile prin dotarea acestora cu echipament tehnic nou, în vederea sporirii securității la frontiera verde, dar și pe întreg teritoriul vamal al Republicii Moldova.

Intensificarea cooperării bilaterale și evaluarea necesităților de asistență au fost discutate în cadrul unei întrevederi la Chișinău a Directorului interimar al Vămii, Iurie Ceban, cu reprezentanții Programului NSDD, finanțat de Guvernul SUA.

Totodată, ca urmare a solicitării Serviciului Vamal privind instalarea monitoarelor portal staționare pentru detectarea materialelor radioactive și nucleare la posturile vamale ”Criva”, ”Palanca”, ”Unguri” și ”Costești”, reprezentanții programului NSDD au inițiat examinarea posibilității de dotare a posturilor menționate cu echipamentul necesar. În acest sens, o echipă de experți ai Programului au efectuat câteva vizite de lucru la ”Criva” și ”Palanca” pentru a analiza elementele de infrastructură și a evalua oportunitățile de instalare a dispozitivelor.

De asemenea, întrunirea a prilejuit și vizita experților la sediul echipelor mobile, în cadrul căreia responsabilii subdiviziunii au prezentat echipamentul tehnic din dotare și au relatat despre misiunea ce le revine în prevenirea și combaterea fraudelor vamale, inclusiv la frontiera verde.

Cooperarea între cele două părți este realizată în baza Memorandumului de Înțelegere între Serviciul Vamal al Republicii Moldova și Departamentul Energiei din Statele Unite ale Americii privind Cooperarea pentru Prevenirea Traficului Ilicit cu Materiale Nucleare și Alte Materiale Radioactive, încheiat în 2011, la Chișinău.

Pe parcursul anilor 2013-2018, cu sprijinul NSDD, au fost instalate 23 de sisteme staționare de detectare a radiației la mai multe puncte de trecere a frontierei și la Centrul de instruire al Serviciului Vamal, valoarea cărora este de peste 12 milioane USD și trei autovehicule MDS van cu sisteme mobile de detectare a radiațiilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chişinău
4 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:41 %
Vint:8,2 m/s
Wed
3 °C
Thu
6 °C
Fri
8 °C
Sat
10 °C
Sun
8 °C

Curs oficial BNM 31 Martie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1152 0.2034
USD 18.1709 0.0832
RON 4.1658 0.0474
UAH 0.6473 0.0012
RUB 0.2275 -0.0038
Arhivă Radio Chișinău