Denunță sau vei fi denunțat. Campanie de informare
-
09 Decembrie 2021 16:30
Deși corupția este o problemă recunoscută de toată lumea, disponibilitatea cetățenilor de a coopera cu organele anticorupție și de a fi implicați în prevenirea acestui flagel este redusă. Inspectoratului General al Poliției și-a propus să schimbe această abordare și a lansat, prin Direcția prevenire a corupției, o campanie de informare cu genericul: „Denunță sau vei fi denunțat”, transmite IPN.
Campania urmărește conștientizarea deopotrivă de către polițiști și de către societate a necesității adoptării unui comportament integru. „Prin această campanie, ne propunem să informăm oamenii, inclusiv conducătorii auto, despre procedurile și mecanismele existente de prevenire și raportare a cazurilor de corupție. Totodată, mesajele de integritate vor fi promovate prin desfășurarea atelierelor de lucru cu tematica: „Metode de prevenire a corupției în viziunea angajaților Poliției”, la care vor participa polițiști”, precizează un comunicat de presă.
Statisticele arată că angajații Poliției manifestă o atitudine deschisă față de denunțarea actelor de corupție. Pe parcursul a 11 luni ale anului curent, au fost înregistrate 49 de denunțuri ale unor tentative de corupere din partea polițiștilor, fiind intentate 31 de cauze penale în privința cetățenilor.
Luarea de mită nu poate exista fără darea de mită și ambele constituie infracțiuni, subliniază IGP. Poliția și-a reafirmat intoleranța față de faptele de corupție în rândul propriului personal și a făcut un apel prin care încurajează toți cetățenii să ia atitudine împotriva faptelor de corupție prin sesizarea Poliției la numărul 068 999 902.
Din 2003, anual în Republica Moldova este marcată Ziua Internațională Anticorupție, declarată de Organizația Națiunilor Unite, care are ca obiectiv promovarea principiilor etice, a integrității, transparenței și responsabilității pentru propriile acțiuni în afacerile publice și în cele private.