Denis Șmîhal: Ucraina a obținut până acum 23 de miliarde de dolari sub formă de ajutor internațional

  • 19 Noiembrie 2022 12:37
Denis Șmîhal: Ucraina a obținut până acum 23 de miliarde de dolari sub formă de ajutor internațional

Premierul ucrainean Denis Șmîhal a declarat vineri că, de la începutul invaziei ruse și până în prezent, Ucraina a primit 23 de miliarde de dolari (22,24 miliarde de euro) sub formă de ajutor internațional, transmite Agerpres.

„Ucraina simte sprijinul ferm al lumii în lupta noastră pentru libertate și independență", a declarat premierul ucrainean, care l-a primit vineri la Kiev pe vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Din cele 23 de miliarde de dolari, 4,8 miliarde de dolari (4,6 miliarde de euro) provin de la Uniunea Europeană, iar 8,5 miliarde de dolari (8,2 miliarde de euro) au fost furnizate de SUA, a adăugat el, citat de agenția Interfax.

Potrivit lui Șmîhal, aceste fonduri au fost folosite pentru a finanța, între altele, plata salariilor funcționarilor, plata pensiilor, burselor și a ajutoarelor de stat.
„Anul viitor sprijinul țărilor aliate și ale instituțiilor financiare internaționale va fi de mare importanță pentru noi", a subliniat premierul ucrainean.

În perspectiva anului 2023, Kievul se bazează să primească ajutoare din partea UE în valoare de 18 miliarde de euro, suficient pentru a acoperi deficitul bugetar în privința cheltuielilor care nu au legătură cu apărarea țării.

Dombrovskis a menționat că o primă tranșă ar putea fi deblocată în ianuarie 2023, dar a amintit că programul de asistență macrofinanciară este condiționat de mai multe aspecte, între care buna guvernare și lupta împotriva corupției.

"Va trebui să semnăm un memorandum de înțelegere, pentru care așteptăm aprobarea finală a programului din partea parlamentarilor", a subliniat el.

În 2023, guvernul ucrainean se așteaptă să primească 370 de milioane de dolari (364 de milioane de euro) din partea SUA, pe care Congresul urmează să-i aprobe, a precizat Șmîhal.

Premierul ucrainean a mai spus că o a treia componentă a ajutorului financiar internațional va fi reprezentată de un nou program de cooperare cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău