Denis Cernelea: Sistemul de sănătate din R.Moldova este asigurat cu ser anti-COVID-19 pentru cel puțin o lună jumătate, fără a ține cont de dozele de vaccin care urmează să ajungă

  • 19 Mai 2021 13:17
Denis Cernelea: Sistemul de sănătate din R.Moldova este asigurat cu ser anti-COVID-19 pentru cel puțin o lună jumătate, fără a ține cont de dozele de vaccin care urmează să ajungă

Etapa a treia de vaccinare anti-COVID-19 a fost lansată integral în Republica Moldova, anunță autoritățile din sănătate. În continuare, prioritate în procesul de imunizare vor avea persoanele care sunt mai vulnerabile în fața virusului. Autoritățile spun că ritmul vaccinării se mărește de la o săptămână la alta. Până astăzi, în Republica Moldova, aproximativ 219 mii de persoane au fost vaccinate contra COVID-19 dintre care 34 de mii au primit și a doua doză de ser, transmite Radio Chișinău.

Sistemul de sănătate din Republica Moldova este asigurat cu ser anti-COVID-19 pentru cel puțin o lună jumătate, fără a ține cont de dozele de vaccin care urmează să ajungă. Totodată, în Republica Moldova se observă o reducere a numărului de îmbolnăviri cu virusului SARS-CoV-2, după cum a menționat secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Denis Cernelea.

S-a constatat o reducere a cazurilor de îmbolnăvire cu 22 % săptămâna trecută. Constatăm neargumentat o relaxare a măsurilor de siguranță. Avem peste 253 310 de doze administrate. 219 mii au fost vaccinate cu prima doză, astfel am ajuns la 6 procente din populație vaccinată cu prima doză. În Chișinău, imunizarea ajunge la 10 % , urmează raioanele Rezina, Florești, Cimișlia, Soroca, Râșcani, Orhei, Bălți cu 8 %. În unele raioane din sud precum Taraclia, Comrat, Vulcănești rata de acoperire prin vaccinare este semnificativ mai redusă.

Republica Moldova a recepționat până acum 785 770 de doze de vaccin anti-COVID-19, ceea ce ar permite imunizarea completă a peste 390 de mii de persoane. Cel mai mult în Republica Moldova se imunizează împotriva COVID-19 femeile, în proporție de 60 la sută. Iar 45 la sută dintre cei vaccinați sunt persoane de peste 60 de ani, afirmă medicul epidemiolog Alexei Ceban.

Tempo-urile de vaccinare sunt în creștere zi de zi, am avut în jur de 30 de mii de persoane vaccinate pe săptămână, iar săptămâna trecută au fost vaccinate 40 de mii de persoane cu doza 1. Ne propunem ca până la sfârșitul anului să avem o acoperire de 70 pentru populația eligibilă pentru vaccinare. Pentru un scenariu optim pentru a atinge această țintă e să vaccinăm 50-70 de mii de persoane pe săptămână.

În ultimele 24 de ore au fost administrate peste 10 mii de doze de vaccin, ceea ce constituie o cifră record de vaccinări într-o zi în Rep. Moldova.

Ritmul de vaccinare anti-Covid este însă destul de lent, Rep. Moldova numărându-se printre codașele Europei la acest capitol cu o pondere de 5,2% a populației vaccinate cu prima doză până la data de 17 mai, conform unui clasamentul realizat de platforma ourworldindata.com.

Printre țările de pe continentul european o situație mai proastă se atestă doar în Belarus. Ucraina, Bosnia Herțegovina, Kovoso, Georgia și Armenia cu procentaje de vaccinare sub 4 la sută și chiar mai puțin de un procent în cazul Armeniei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău