Demonstrații în Polonia după moartea unei femei însărcinate căreia i s-a refuzat avortul

  • 07 Noiembrie 2021 11:40
Demonstrații în Polonia după moartea unei femei însărcinate căreia i s-a refuzat avortul

Mii de persoane s-au adunat sâmbătă în orașe din Polonia pentru a protesta împotriva legilor stricte privind avortul, după ce moartea unei femei însărcinate - care, potrivit familiei sale, ar fi putut fi salvată prin această procedură - a reaprins dezbaterea publică pe această temă într-una dintre cele mai devotate țări catolice din Europa, relatează EFE și Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit organizatorilor, oameni care țineau lumânări și purtau bannere pe care scria "nici una în plus" și "indiferența este complicitate" au mărșăluit sâmbătă prin zeci de orașe, inclusiv în Pszczyna, în sudul Poloniei, unde locuia femeia. În Varșovia, demonstranții purtau bannere pe care scria "Ar putea fi în viață", "Drepturile femeilor, drepturile omului", precum și fotografii ale decedatei.

O hotărâre din 2020 a Tribunalului Constituțional din Polonia, potrivit căreia avortul pe motiv de malformații fetale contravine Constituției, a intrat în vigoare în ianuarie, ceea ce a dus la o interdicție aproape totală a avortului și la proteste pe scară largă. Avorturile sunt permise în Polonia doar în cazul în care sarcina este rezultatul unui viol sau dacă viața mamei este în pericol, deși unele grupuri ultra-catolice doresc să elimine chiar și aceste cazuri.

Declanșatorul acestui nou val de proteste împotriva legii avortului a fost moartea unei femei de 30 de ani, identificată în presă doar ca Izabela, care a avut loc pe 22 septembrie, dar a fost făcută publică de familia acesteia în urmă cu o săptămână.

Activiștii spun că moartea Izabelei în a 22-a săptămână de sarcină, din cauza unui șoc septic, potrivit familiei, a fost un rezultat al respectivei hotărâri judecătorești.

Femeia a fost internată la un spital din Pszczyna (sudul Poloniei), unde medicii au decis că fătul nu poate supraviețui, deoarece prezenta anomalii grave și pierduse tot lichidul amniotic. În ciuda acestui fapt, potrivit avocatei familiei, aceștia au refuzat să efectueze un avort cât timp fătul încă mai avea bătăi ale inimii.

Când o ecografie a arătat că fătul era mort, medicii au decis să efectueze o cezariană. Avocata familiei, Jolanta Budzowska, a declarat că inima Izabelei s-a oprit în drum spre sala de operație și că aceasta a murit în ciuda eforturilor de resuscitare.

"Și inima ei bătea", se putea citi pe bannere și în informațiile împărțite de organizatorii protestului.

După ce cazul a ieșit la iveală în urmă cu o săptămână, procuratura regională din Katowice (sud) a deschis o anchetă, iar Ministerul Sănătății a ordonat un audit pentru a stabili dacă spitalul a comis neglijență.

Sâmbătă, site-ul de știri Onet.pl a publicat un interviu cu soțul unei alte femei care, potrivit acestuia, a murit în iunie în circumstanțe similare.

Guvernul susține că nu hotărârea judecătorească a fost de vină pentru moartea Izabelei, ci mai degrabă o eroare a medicilor. Ministrul polonez al sănătății, Adam Niedzielski, s-a angajat să emită orientări pentru a clarifica situațiile în care întreruperile de sarcină sunt legale.

''Am cerut consultantului național pentru obstetrică și ginecologie să emită astfel de orientări... care vor fi lipsite de ambiguitate cu privire la faptul că siguranța unei femei, într-un caz precum cel întâmplat, este un motiv pentru a întrerupe sarcina'', a declarat el pentru radioul privat RMF FM.

La protestul din Varșovia s-au alăturat, printre alții, primarul capitalei, Rafal Trzaskowski, și șeful partidului de opoziție Platforma Civică și fost președinte al Consiliului European, Donald Tusk.

''Un medic care vrea să salveze viața unei femei trebuie să se întrebe dacă domnul Ziobro îl va băga la închisoare'', avertizase vineri Tusk, referindu-se la ministrul justiției, din partidul conservator Lege și Justiție (PiS), într-un apel ca mai multe persoane să se alăture protestelor.

Alte mitinguri împotriva legii avortului, convocate sub sloganul ''Nici una în plug', sunt prevăzute pentru duminică și luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău