Demonstrație de forță în spațiul aerian al României. F-16 românești, alături de F-15 ale SUA și alte aviații militare aliate au simulat lupte aeriene

  • 30 Ianuarie 2023 12:53
Demonstrație de forță în spațiul aerian al României. F-16 românești, alături de F-15 ale SUA și alte aviații militare aliate au simulat lupte aeriene

Potrivit unui comunicat emis recent de Biroului de relații publice al Comandamentului Aerian Aliat al NATO, pe 26 ianuarie, Franța, Italia, România, Spania, Turcia și SUA au desfășurat, pentru prima dată în această formulă, un exercițiu aerian în spațiul aerian al României.

Exercițiul, care a avut ca scop perfecționarea capacității aliate de luptă aeriană, a constat în planificarea și executarea atacurilor aeriene împotriva sistemelor de apărare antiaeriană adversare simulate, scrie Defense Romania.

Astfel, Comandamentul Aerian Aliat a condus misiunile dinamice de antrenament ale mijloacelor de luptă împărțite în două echipe. Sistemele franceze de apărare antiaeriană MAMBA, sprijinite aerian de F-16 românești și F-15 americane, au acționat împotriva avioanelor Eurofighters italiene, F-18 spaniole și F-16 turce.

Cele două echipe au simulat lupte aeriene, precum și atacuri la sol. Avioanele de luptă au fost realimentate din aer de către o aeronavă turcă Boeing KC-135R Stratotanker, pentru a le extinde acestora durata de zbor și oportunitățile de antrenament.

Centrul de Operații Aeriene Combinate (CAOC) de la Torrejón și Centrul de Raportare și Control (CRC) din România au asigurat comanda și controlul aerian al misiunii.

„Acțiunile simulate de antrenament, ca acesta, sunt esențiale pentru a ne perfecționa abilitățile în aer ca Alianță”, a declarat generalul de brigadă Christoph Pliet, locțiitorul pentru operații al șefului de Stat Major al Comandamentului Aerian Aliat.

„Antrenarea forțelor noastre aeriene unele împotriva altora, ne permite să ne perfecționăm pregătirea pentru a acționa împotriva potențialelor sisteme de apărare antiaeriană integrată, astfel încât că asigurăm forțelor amice libertatea de manevră esențială desfășurării operațiilor sub apărarea colectivă a NATO”.

„Evenimentele complexe de antrenament, cum ar fi distrugerea apărării antiaeriene integrate, subliniază capacitatea NATO de a concentra focul și acțiunile aliate în același loc, în același timp, ca o Alianță coerentă”, a adăugat Pliet. „Efectuăm aceste misiuni de instruire pentru a pregăti forțele noastre aeriene să opereze într-un mediu contestat”, a mai adăugat acesta.

În comunicatul oficial se precizează că manevrele aeriene au respectat legile și standardele internaționale și nu sunt un răspuns la evoluțiile geopolitice actuale, cu referire indirectă la situația din Ucraina, ci fac parte din activitățile de vigilență ale Alianței, care vizează protejarea flancului estic și asigurarea aliaților NATO din regiune.

În pofida amplorii și semnificației exercițiului, Ministerul Apărării din România sau Forțele Aeriene Române nu au emis încă un comunicat de presă privind activitățile comune desfășurate în spațiul aerian național cu participarea unor capabilități naționale puse la dispoziția NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău