Demograf, despre depopularea R. Moldova: după anii ’90 ne așteptam la o creștere a populației de până la 5 milioane, dar am pierdut peste 2 milioane de oameni

  • 23 Iulie 2022 14:02
Demograf, despre depopularea R. Moldova: după anii ’90 ne așteptam la o creștere a populației de până la 5 milioane, dar am pierdut peste 2 milioane de oameni

După recensământul din ’89, demografii estimau că populația republicii ar fi urmat să crească până la cinci milioane de oameni, însă procesele demografice din ultimele decenii au condus la scăderea numărului de populație – Rep. Moldova pierzând aproximativ două milioane de oameni.

Afirmații în acest sens a făcut la Radio Chișinău demograful Valeriu Sainsus.

Demograful spune că principala cauză, care a condus la această situație, este nivelul în continuă scădere a reproducerii populației, migrația fiind un factor secundar.

„În perioada anilor’90, noi aveam anual câte 150-170 de mii de nașteri, iar actualmente numărul nașterilor s-a redus sub 29 de mii”, a afirmat Sainsus, subliniind că prognozele sunt „destul de sumbre” în contextul acestui declin.

Potrivit lui Valeriu Sainsus, Rep. Moldova se află în topul țărilor cu cele mai mari ritmuri de depopulare.

În aspect teritorial intern, demograful observă că are loc un proces de migrare a populației de la sate la orașe, iar acest fapt se „răsfrânge asupra aspectului economic” al raioanelor.

„Centrul este suprapopulat, iar periferiile – depopulate”, spune Sainsus. Potrivit lui, raioanele nu mai sunt motoare de dezvoltare locală, astfel că „se impune o reformă administrativ-teritorială.”

Valeriu Sainsus a mai spus că rămâne rezervat că vor exista „valuri de migranți” care vor dori să revină în patrie, mai ales că situația rămâne incertă în Rep. Moldova. Istoria omenirii – spune demograful – ne arată că niciodată nu au existat spații goale, or acesta vor fi ocupate de către alții. Sainsus spune că Rep. Moldova riscă să fie „presată” de țările din preajmă care au un potențial demografic foarte mare, dar și de migranți, în special de cei din regiunea asiatică.

Ultimele date cu privire la populația Rep. Moldova indică o populație 2,6 milioane de oameni.

Datele recensămintelor din 1959 arătau că republica avea o populație de 2,5 milioane de oameni, în 1989 – 3,6 milioane de oameni. În 2004, Rep. Moldova avea o populație de 3,3 milioane de oameni, iar în 2014 – 2,8 milioane de oameni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău