Valeriu Sainsus | R. Moldova a pierdut din genofondul său demografic încă în anii 90. Rămân foarte rezervat că vom avea valuri de migranți reîntorși în republică

  • 19 Iulie 2022 13:12
0%
00:00:00
00:00:00

Republica Moldova a pierdut din genofondul său demografic încă în anii 90, iar emigrația excesivă a populației este una de durată, întrucât cei mai mulți din cei care au plecat aleg să nu se mai întoarcă acasă, constată experții în demografie. Pe lângă migrație, și numărul mic de copii care se nasc în Republica Moldova duce la scăderea populației. Depopularea impune și nevoia de a realiza reforma teritorial-administrativă.

Probabilitatea ca cetățenii Republicii Moldova care au migrat masiv peste hotare să se întoarcă acasă este una mică. Deși inițial oamenii pleacă cu intenția de a reveni, lipsa schimbărilor de acasă îi face să rămână peste hotare, a opinat demograful Valeriu Sainsus la emisiunea „Dialog direct” de la Radio Chișinău.

Plecarea fiecărui migrant din Republica Moldova este o palmă aplicată țării. Tinerii nu-și văd realizate aici percepțiile, aptitudinile, potențialul și de cele mai multe ori le realizează prin migrație. Emigrația excesivă este de durată. De fapt, foarte mulți pleacă cu intenția de scurtă durată, dar în timp conștientizează că nu au loc schimbări în Republica Moldova și de cele mai multe ori se transformă într-o migrație de lungă durată și marea majoritate a cetățenilor noștri se integrează în societățile în care sunt. Rămân foarte rezervat că vom avea valuri de migranți reîntorși în țară, în contextul în care situația rămâne destul de incertă pentru spațiul nostru național”.

În prezent, în Republica Moldova există unități administrative care au o populație mai mică decât un orășel, astfel se induce necesitatea reformării teritorial-administrative, opinează expertul, care spune că raioanele nu mai sunt demult motoare de dezvoltare locale.

Expertul economic de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță spune că există o discrepanță majoră privind calitatea vieții în mai multe localități din Republica Moldova.

Avem o depopulare a regiunilor determinată de trei factori majori: sporul natural negativ  cu care ne confruntăm de 25 de ani, migrația externă care a dominat 25 de ani și acum migrația internă. Oamenii pur și simplu fug din localitățile lor. Sistemul fiscal este depășit și acum omul nu trebuie să fie expert în economie ca să-și dea seama că el nu poate să aibă o calitate bună a vieții. Și poate că oamenii pot rezolva problema cu angajarea, dar ei își doresc și un trai decent”.

Potrivit datelor recente publicate de Biroul Național de Statistică, la începutul anului curent populația cu reședință obișnuită în Republica Moldova era de 2,6 milioane de oameni, fiind în scădere cu aproape 2 la sută față de începutul anului precedent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău