Demnitar nord coreean: SUA trebuie să renunțe pentru totdeauna la manevrele comune cu Coreea de Sud

  • 19 Noiembrie 2019 09:46
Demnitar nord coreean: SUA trebuie să renunțe pentru totdeauna la manevrele comune cu Coreea de Sud

Statele Unite trebuie să renunțe 'odată pentru totdeauna' la manevrele comune cu Coreea de Sud dacă vor reluarea dialogului cu Phenianul, a indicat marți regimul nord-coreean după anunțul privind amânarea acestor exerciții militare, informează AFP.

Washingtonul și Seulul au prezentat duminică amânarea acestor manevre aeriene drept un gest de 'bunăvoință' după luni de blocaj în negocierile internaționale cu privire la programele nuclear și balistic nord-coreene.

Regimul de la Phenian consideră exercițiile militare comune americano-sud-coreene drept o repetiție pentru o invazie a Coreei de Nord.

Seulul și Washingtonul au anulat anul trecut mai multe dintre aceste manevre în urma summitului istoric din Singapore dintre președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-Un.

Kim Yong Chol - un foarte înalt responsabil de la Phenian care a fost omologul nord-coreean al secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, în discuțiile nucleare - a apreciat că amânarea anunțată duminică este irelevantă.

'Noi cerem ca SUA să nu mai participe la manevre sau să renunțe odată pentru totdeauna la acestea', a declarat Kim Yong Chol într-un comunicat difuzat de agenția oficială KCNA.

'Suspendarea exercițiilor nu înseamnă pace și securitate în Peninsula Coreeană și nu ajută eforturile diplomatice', potrivit acestuia.

Coreea de Nord 'nu intenționează' să se așeze la masa negocierilor cu 'SUA care înșeală' și nu va reveni înainte de 'abandonarea completă și irevocabilă a politicii lor ostile'.

După spectaculoasa detensionare din 2018, negocierile între SUA și Coreea de Nord sunt în impas de la eșecul celui de-al doilea summit între Trump și Kim la Hanoi.

Cele două țări nu au reușit să convină asupra destructurării programului nuclear nord-coreean în schimbul ridicării sancțiunilor economice internaționale.

Alte discuții bilaterale, desfășurate la începutul lunii octombrie în Suedia, la un nivel inferior, nu au dus nici ele la vreun rezultat.

Phenianul a dat până la sfârșitul anului 2019 termen Washingtonului să prezinte o nouă ofertă pentru negocieri, transmite AGERPRES.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău