Demiteri și numiri la ultima ședință în Parlament

  • 12 Iulie 2013 20:44
Demiteri și numiri la ultima ședință în Parlament

Parlamentul l-a revocat astăzi, 12 iulie, din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică pe Victor Parlicov.

Motivul invocat de legislativ pentru demiterea lui Victor Parlicov a fost activitatea ineficientă a acestuia. În continuare, deputații discută proiectul de hotărâre privind numirea fostului ministru adjunct al economiei, Sergiu Ciobanu, în funcția de director general al ANRE. De asemenea, omul de afaceri Iurie Onica a fost numit în funcția de director al ANRE

Vicepreședinte Curții de Conturi Tudor Șoitu a fost eliberat din această funcție, la solicitarea președintelui instituției, Serafim Urechean. De asemenea, Parlamentul a aprobat demiterea lui Ion Sturzu din funcția de membru al Curții de Conturi, la cererea sa și va fi înlocuit cu Tamara Andrușco.

Parlamentul i-a numit Viceguvernatori ai BNM pe Ion Sturzu și pe Aureliu Cincilei, pe un termen de șapte ani.

Majoritatea parlamentară l-a numit astăzi pe Artur Gherman în funcția de președinte al Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Artur Gherman, care este soțul ministrului afacerilor externe și integrării europene Natalia Gherman, a fost până acum vicepreședinte al acestei instituții. De asemenea, legislativul l-a eliberat din funcția de membru al CNPF pe fostul președinte, Mihail Cibotaru, în temeiul cererii depuse, care a fost înlocuit cu Nina Dosca, șef de direcție la CNPF. Iurie Filip și Nina Dosca au fost numiți vicepreședinți ai CNPF.

Aceste hotărâri au fost criticate de deputații comuniști și cei liberali.

În schimb, Mihail Cibotaru și Emil Guțu au fost numiți în calitate de vicepreședinți ai plenului Consiliului Concurenței, iar Viorica Cărare a fost numită în funcția de președinte al plenului acestei instituții. Deputații comuniști au făcut referire la faptul că Emil Guțu a fost implicat într-un scandal de luare de mită în 2009, pe când era consilier municipal. Emil Guțu a declarat că instanța de judecată a stabilit că a fost vorba de o contravenție administrativă. Comuniștii l-au huiduit pe Emil Guțu în momentul depunerii jurământului.

În schimb candidatura lui Sergiu Arhiliuc nu a obținut numărul necesar de voturi pentru a fi numit Membru al plenului Consiliului Concurenței.

Deputații liberali au anunțat că vor ataca la Curtea Constituționale mai multe hotărâri adoptate astăzi

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău