Demitere bruscă a guvernatorului BNM pune la îndoială corectitudinea procesului, oficial FMI

  • 22 Decembrie 2023 18:14
Demitere bruscă a guvernatorului BNM pune la îndoială corectitudinea procesului, oficial FMI

Audierile și luarea deciziei pentru demiterea guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, au avut loc foarte rapid, a declarat reprezentanta permanentă a Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova, Svetlana Cerović. Potrivit reprezentantei FMI, acest fapt „pune sub semnul întrebării dacă a fost asigurată corectitudinea procesului dat, și anume efectuarea unei analize și evaluări profesionale și juridice într-o manieră adecvată și completă, transmite IPN.

Reprezentanta permanentă a Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova a menționat că „independența băncii centrale este un element-cheie al programului susținut de FMI, de rând cu consolidarea guvernanței și supremația legii în stat. Angajamentul față de independența Băncii Naționale a Moldovei și menținerea acestei independențe, precum și continuarea eforturilor de consolidare a guvernanței și a statului de drept sunt, prin urmare, esențiale pentru implementarea programului și pentru stabilitatea economică a țăriiˮ.

Octavian Armașu, a fost revocat din funcție în seara zilei de 21 decembrie, cu votul a 81 de deputați. Revocarea a fost propusă după audierile organizate de Parlament cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar. Pe 22 decembrie, Parlamentul, cu 58 de voturi, a numit-o guvernatoare a BNM pe Anca-Dana Dragu, căreia i-a fost acordată cetățenia Republicii Moldova cu o zi mai devreme.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,06 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău