Demisii în lanț la CSJ și Curtea de Apel | Expert: Ar fi o manifestare a unui protest față de reformele curente

  • 14 Februarie 2023 11:53
Demisii în lanț la CSJ și Curtea de Apel | Expert: Ar fi o manifestare a unui protest față de reformele curente

Patru judecători, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, au depus cereri de demisie din funcție. La fel, alți 14 magistrați de la Curtea Supremă de Justiție și Curtea de Apel au decis să plece din sistem. În cadrul ședinței de astăzi, CSM a luat act de cererile de demisie ale acestora. Ar putea fi o manifestare a unui protest față de reformele curente din sectorul de justiție, atenționează unii experți în domeniu, transmite Radio Chișinău.

În plin proces de reformă, patru judecători de la CSJ, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, au depus cereri de demisie din funcție. Este vorba de Victor Micu, Anatolie Galben, Luiza Gafton și Petru Moraru. La fel, alți 14 magistrați de la CSJ și Curtea de Apel au decis să plece din sistem.

În cadrul unei ședințe, CSM a luat act de cererile de demisie ale acestora. Expertul în domeniul juridic, Ilie Chirtoacă, este de părere că aceasta ar fi o manifestare a unui protest față de reformele curente, referindu-se la exercițiul de vetting și prevetting.

„Cel puțin doi din judecătorii care demisionează sunt și în completul special care verifică legalitatea deciziilor Comisiei prevetting. O să observați că acești judecători își dau demisia acum, în martie. Se mai întâmpla în multe cazuri în care judecătorii CSJ își dădeau demisia, dar continuau să examineze dosarele pe care le mai aveau în gestiune. Asta mă face să cred că e o acțiune de protest, o cale de a nu-și asuma anumite decizii complicate pe care trebuie să le ia Curtea acum”, a spus Chirtoacă.

Cu șapte voturi „pro”, CSM a hotărât convocarea ședinței Adunării Generale a Judecătorilor pentru data de 17 martie. Pe ordinea de zi se află alegerea membrilor permanenți ai CSM din rândul judecătorilor. Ar putea exista blocaje și la această întrunire, afirmă Ilie Chirtoacă.

„Nu toți membri din CSM pot fi aleși la acea Adunare, deoarece avem doar cinci din primele instanțe. Și s-ar putea și aici să fie parte de blocaje. Faptul că membrii își dau astăzi demisia, ar putea însemna pe viitor imposibilitatea convocării Adunării, în cazul în care, de exemplu, nu există cvorum la acea adunare”, a menționat expertul.

Amintim că procesul de evaluare a judecătorilor care au candidat la funcția de membru în CSM s-a încheiat săptămâna trecută. Din cei 28 de judecători înscriși în concurs, doar cinci au trecut evaluarea. Mulți dintre judecătorii care nu au promovat evaluarea au contestat deciziile. Chiar și așa, acest lucru nu reprezintă o piedică pentru convocarea Adunării Generale a Judecătorilor, pentru a alege noua componență a CSM.

Reforma justiției face parte din cele nouă recomandări formulate de către Comisia Europeană, după ce Rep. Moldova a obținut statutul de țară candidată la UE. Reformarea sistemului a început cu evaluarea pre-vetting – verificarea integrității candidaților la funcția de membru al CSM, urmând să treacă prin această procedură membrii CSP și CSJ, iar ulterior – toți judecătorii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău