Demisie surpriză a șefului Băncii Mondiale, Jim Yong Kim. Ce avantaje oferă aceasta administrației Trump
-
08 Ianuarie 2019 08:27
Președintele Băncii Mondiale Jim Yong Kim și-a anunțat luni demisia, o surpriză care va oferi ocazia administrației Trump, ostilă multilateralismului, ocazia de a desemna o nouă conducere acestei instituții esențiale pentru dezvoltarea economică, scrie AFP.
Într-un comunicat, Jim Yong Kim, care a condus Banca Mondială șase ani, a precizat doar că se va alătura unei "societăți" de investiții și se va concentra "pe investiții în infrastructuri în țările în curs de dezvoltare".
În general, un american este numit la conducerea Băncii Mondiale, în timp ce conducerea FMI este încredințată de obicei unui european, notează HotNews.ro
Această partajare a rolurilor, puternic contestată de țările emergente, deschide calea unei noi nominalizări a administrației Trump, foarte critică față de anumite credite acordate de Bancă unor țări precum China.
Jim Yong Kim, 59 de ani, va pleca de la 1 ianuarie, urmând ca interimatul să fie asigurat de Kristalina Georgieva.
Acesta a fost promovat de democratul Barack Obama în fruntea BM în 2012. Mandatul său urma să se încheie în 2021.
Bilanț contestat
Sub conducerea sa, instituția de dezvoltare care numără 189 de țări membre a reușit să încheie o majorare de capital și a recurs mai mult la sectorul privat pentru a finanța proiecte în țările în curs de dezvoltare.
Dar, pe plan intern, bilanțul lui Jim Yong Kim, medic de profesie, a fost contestat puternic.
Acesta s-a confruntat cu o frondă internă alimentată de o reorganizare contestată și o controversă legată de acordarea de bonusurilor directorilor de rang înalt în 2014.
Planul său de economii de 400 de milioane de dolari, însoțit de concedieri, a destabilizat circa 15.000 de salariați ai acestei instituții care a fost tot timpul condusă de un american, de la crearea sa, în 1945.