Delegații grupului UE CivCom vizitează Chișinău și se familiarizează cu sprijinul UE pentru creșterea rezilienței Republicii Moldova

  • 23 Noiembrie 2023 14:07
Delegații grupului UE CivCom vizitează Chișinău și se familiarizează cu sprijinul UE pentru creșterea rezilienței Republicii Moldova

Delegații Comitetului UE pentru Aspecte Civile ale Gestionării Crizelor (CivCom) au vizitat, între 20 și 22 noiembrie 2023, Chișinău și sediul noii Misiuni UE pentru Parteneriat în Moldova (EUPM).

Aceasta este prima vizită a Comitetului în Republica Moldova, la 5 luni după crearea EUPM, prima misiune sub egida Politicii UE de Securitate și Apărare Comune (PSAC) în Republica Moldova. EUPM este și prima misiune PSAC cu un mandat de creștere a rezilienței la amenințări hibride și contracarării Interferenței și Manipulării Informaționale Externe (FIMI).  În plus, Misiunea are ca obiectiv sprijinirea capacităților autorităților Republicii Moldova de a gestiona crizele și de a asigura securitatea cibernetică a țării. Crearea Misiunii confirmă rolul puternic și cuprinzător al UE ca actor de securitate.

Reprezentanții din statele membre UE au avut oportunitatea de a se întâlni cu conducerea și personalul Misiunii. Au primit informații aprofundate privind implementarea mandatului, activitățile și obiectivele îndeplinite până acum și provocările întâlnite de la lansarea Misiunii în luna mai.

Vizita înalților reprezentanți demonstrează importanța și sprijinul puternic al statelor membre UE pentru Republica Moldova pe calea integrării în UE, pentru securitatea și reziliența ei crescute.

EUPM este un actor activ în asigurarea unei coordonări crescute a partenerilor internaționali care susțin sectorul de securitate al Republicii Moldova. Delegații CivCom au avut ocazia de a se întâlni cu instituțiile partenere din Republica Moldova care sunt beneficiarii direcți ai sprijinului EUPM și cu partenerii internaționali cu care Misiunea cooperează.

Membrii CivCom s-au întâlnit și cu Delegația UE în Republica Moldova, unde le-au fost prezentate situația politică din țară, evoluțiile pe drumul integrării în UE și aplicarea abordării integrate în cooperarea cu alți actori ai UE prezenți.

CivCom s-au întâlnit, de asemenea, cu reprezentanții Misiunii de asistență la frontieră a UE pentru Republica Moldova și Ucraina (EUBAM). Totodată, au primit informații privind activitățile FRONTEX și Europol în Republica Moldova și au discutat principalele activități sub egida Hub-ului UE de sprijin pentru Securitatea Internă și Gestionarea Frontierei în Republica Moldova (Security Hub).

Potrivit Compasului Strategic al UE și a Compactului Civil PSAC al UE adoptat în mai 2023, UE acționează pentru a deveni un furnizor de securitate mai puternic și mai capabil, în vederea asigurării protecției cetățenilor UE și contribuției la pacea și securitatea internaționale.  

În scrisoarea către Înaltul Reprezentant al UE din 28 ianuarie 2023, Prim Ministrul Republicii Moldova a invitat UE să trimită o misiune civilă. Misiunea a fost creată de Consiliu pe 24 aprilie.

Misiunea a fost creată în timp record, beneficiind de sprijinul total al Statelor Membre UE și instituțiilor UE.13 state membre contribuie la Misiune cu experți permanenți în domeniul rezilienței la amenințările hibride, securitate cibernetică și combaterea FIMI. Multe altele s-au angajat să trimită experți pe termen scurt (visiting experts) și să susțină experții din Republica Moldova prin programe de pregătire, schimb de experiență și bune practici.

EUPM Moldova oferă consiliere strategică și sprijin operational pentru întărirea sectorului de securitate internă al țării. Principalele linii de acțiune sunt:

  1. Contribuie la întărirea capacităților de gestionare a crizelor din sectorul de Securitate al Republicii Moldova
  2. Sprijină creșterea rezilienței la amenințările hibride, in particular securitatea cibernetică și combaterea FIMI
  3. Oferă sprijin operațional focusat autorităților Republicii Moldova prin intermediul unei celule de proiecte.

EUPM Moldova are un mandat inițial de 2 ani. Stefano Tomat, Director general în SEAE pentru planificare civilă și capabilități (CPCC), este Comandantul Operațional Civil. Șeful Misiunii este Cosmin Dinescu, diplomat de carieră român cu peste 20 de ani de experiență în relații internaționale.

CivCom

Comitetul UE pentru aspecte civile ale gestionării crizelor (CivCom) consiliază Comitetul Politic și de Securitate (COPS) al Consiliului UE pe aspecte civile ale gestionării crizelor. Pregătește documentația de planificare a misiunilor civile PSAC, face recomandări către COPS și se ocupă de dezvoltarea de strategii și concepte pentru capabilitățile civile și de gestionare a crizelor civile.

Comitetul este format din reprezentanți ai statelor member UE.

EUBAM

Misiunea UE de asistență la frontieră pentru Republica Moldova și Ucraina (EUBAM) activează în cele două țări pentru a promova standardele și procedurile de gestionare a frontierei în vederea facilitării trecerii frontierei pentru persoane și bunuri, pentru dezvoltarea capacităților profesionale ale autorităților de frontieră din Republica Moldova și Ucraina, pentru a le sprijini în combaterea criminalității transfrontaliere, pentru a acționa ca un catalizator și a aduce laolaltă principalii parteneri în întărirea cooperării dintre autoritățile de frontieră și agențiile de implementare a legii, și pentru a contribui la soluționarea pașnică a conflictului din Transnistria.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău