Delegație oficială NATO, la Chișinău

  • 10 Noiembrie 2015 19:11
Delegație oficială NATO, la Chișinău

Instabilitatea politică prelungită de la Chișinău și criza profundă pe care o traversează Republica Moldova ar putea pune în dificultate programul de reconstrucție a capacității de apărare a țării.

În aceste condiții, o delegație NATO vizitează Republica Moldova pentru a discuta cu responsabilii din domeniu,  nivelul de pregătire a țării noastre de a se alătura strategiei de securitate a Alianței, precum și eventualitatea înființării la Chișinău a unui birou al Alianței Nord Atlantice care să fie în contact direct cu sediul central de la Bruxelles.

Membrii delegației oficiale a Alianței Nord-Atlantice, din care fac parte aliați importanți din NATO precum Statele Unite, Germania și România, vor discuta cu oficialii de la Chișinău acțiunile întreprinse de Republica Moldova pentru implementarea programului de reconstrucție a capacității de apărare a țării. Astfel, echipa de experți va încerca să definitiveze elementele de bază  și să discute cu autoritățile Republicii Moldova, chiar și în condițiile unui guvern  interimar, care sunt prioritățile și elementele necesare pentru construcția capacităților de apărare ale Chișinăului și întărirea lor, în conformitate cu ultimele decizii ale Summitului NATO din Țara Galilor.  Ministrul interimar al apărării, Anatol Șalaru, declara anterior că discuțiile vor avea loc în contextul unui conflict militar prelungit în Ucraina, a prezenței forțelor militare rusești în Estul Republicii Moldova, dar și a aspirațiilor Chișinăului de a avea legături mai strânse cu Alianța Nord Atlantică.

În același timp, membrul consiliului fondator al centrului de informare NATO la Chișinău și ex-ministru al apărării, Viorel Cibotaru, este de părere că instabilitatea politică prelungită și viziunile diferite ale partidelor parlamentare ar putea scoate Republica Moldova din prioritățile imediate ale Alianței Nord Atlantice. Potrivit lui Viorel Cibotaru, acum,  în mare parte,   oficialitățile moldovenești vor decide care va fi rolul Chișinăului în Strategia de securitate a NATO și capacitatea de apărare a statelor partenere.

Potrivit organizatorilor discuțiile reprezentanților NATO cu autoritățile moldovenești ar viza și eventualitatea înființării la Chișinău a unui birou al Alianței Nord Atlantice care să fie în contact direct cu sediul central de la Bruxelles.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău