Delegația UE lansează campania „Poluare zero pentru sănătatea oamenilor și a planetei”

  • 31 Mai 2021 19:12
Delegația UE lansează campania „Poluare zero pentru sănătatea oamenilor și a planetei”

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova lansează campania Săptămânii Verzi Europene 2021, sub genericul: „Poluare zero pentru sănătatea oamenilor și a planetei”, începând cu 31 mai 2021. Potrivit organizatorilor, campania are ca scop evidențierea și concentrarea asupra importanței mediului și a responsabilității pe care fiecare o poartă pentru sănătatea și viitorul umanității, transmite IPN.

În cadrul campaniei vor fi difuzate istorii de succes și reportaje despre cele mai bune practici pentru reducerea poluării și promovarea dezvoltării economice verzi în Republica Moldova, în cadrul programelor și proiectelor de asistență ale UE. Campania se va încheia cu marcarea Zilei Mondiale a Mediului, sărbătorită anual pe 5 iunie.

Potrivit ambasadorului UE în Republica Moldova, Peter Michalko, schimbările climatice și dăunarea mediului au loc cu o viteză fără precedent în fața ochilor noștri, amplificându-se reciproc. Fiind mai clară ca niciodată necesitatea de a acționa. De aceea, Uniunea Europeană a preluat inițiativa în lupta globală împotriva schimbărilor climatice și, pentru moment, o parte importantă a asistenței UE se referă la protecția mediului pentru a asigura cetățenilor aer, pământ și apă mai curate.

Diplomatul susține că pactul Verde European prezentat de Uniunea Europeană, în 2019, este o viziune și o foaie de parcurs pentru a face din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Această strategie este menită nu doar să reducă presiunea asupra naturii, care este esențială pentru viață, dar și vizează creșterea competitivității economiei UE prin transformarea provocărilor de mediu în oportunități de creștere, fără emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2050 și o creșterea economică complet decuplată de utilizarea resurselor.

„Astfel de obiective ambițioase ne vor impune tuturor să ne asumăm responsabilitatea și să ne implicăm în Tranziția Verde. Este necesară contribuția fiecărei persoane, indiferent de amploare, astfel încât să fie asigurat un nivel necesar de acceptare socială”, a declarat Peter Michalko.

Din 1974, Ziua Mondială a Mediului se sărbătorește în fiecare an la 5 iunie. Mediul reprezintă unul dintre domeniile cheie ale sprijinului UE în Republica Moldova. În ultimii ani au fost întreprinse mai multe măsuri pentru implementarea legislației și a documentelor relevante de politici, în conformitate cu standardele moderne și cu cerințele Acordului de Asociere UE-Moldova (AA).Asistența UE în Republica Moldova s-a concentrat pe deblocarea oportunităților de creștere mai ecologică, pe îmbunătățirea gestionării deșeurilor și a infrastructurii de apă și pe stabilirea mecanismelor de gestionare a riscurilor și a impactului acestora asupra mediului în cadrul proiectelor regionale EU4Environment și EU4Climate, precum și prin inițiative în cadrul altor proiecte legate de mediu și eficiență energetică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău