Delegația R.Moldova a aflat unde sunt „deținuți la Moscova de către un ONG” piloții moldoveni eliberați din Afganistan

  • 16 Februarie 2019 12:12
Delegația R.Moldova a aflat unde sunt „deținuți la Moscova de către un ONG” piloții moldoveni eliberați din Afganistan

Delegația Republicii Moldova a reușit să identifice, prin eforturi proprii, locul aflării celor doi piloți moldoveni eliberați din Afganistan, Lionel Buruiană și Mihai Crihan, după o săptămână de solicitări inutile adresate oficialităților de la Moscova, potrivit unui comunicat al Ministerul de Externe de la Chișinău.

Ajungând la fața locului, oficialii moldoveni au avut, însă, nevoie de câteva ore de tratative cu agenți de securitate ai unui ONG, pentru a li se permite să discute cu cetățenii moldoveni doar 10 minute.

„Prezentându-se la fața locului, oficialii moldoveni au fost somați de agenții de pază și doar după mai multe ore de tratative cu conducerea ONG-ului respectiv, au obținut dreptul de a se vede cu conaționalii, respectând unele condiții înaintate nefondat, care contravin dreptului internațional și bunului simț – limitarea temelor de discuții. Un subiect interzis categoric a fost cel privind perioada de când conaționalii noștri se află în spitalul respectiv”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, paznicii ar fi solicitat membrilor delegației să predea telefoanele și orice alte dispozitive electronice, deși cu doar câteva zile înainte restricția respectivă a fost eliminată în raport cu mai multe persoane, inclusiv jurnaliști, care au fost admiși la cetățenii moldoveni. Semne mari de întrebare le-au trezit membrilor delegației și verificările minuțioase făcute în privința identității lor ca reprezentanți ai MAEIE și diplomați acreditați la Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă.

Verificările au fost făcute de paznici în numele unui ONG, identitatea căruia nu este precizată.

În același timp, Ministerul de Externe menționează că, din cauza timpului extrem de scurt petrecut cu cei doi cetățeni moldoveni și a interzicerii abordării unor subiecte, delegația guvernamentală nu a avut posibilitatea să facă o evaluare detaliată a situației lor.  Medicul din delegație a putut, însă, constata că starea de sănătate a celor doi piloți permite transportarea lor imediată în Republica Moldova.

 „În cadrul misiunii pe care delegația guvernamentală a avut-o la Moscova, finalizată cu această întâlnire de scurtă durată cu cei doi cetățeni moldoveni, constatăm o serie de situații care generează o îngrijorare profunda privind modul în care sunt deținuți și tratați conaționalii noștri, abordarea total netrasparentă și selectivă de colaborare a ONG-ului,  care-i deține, cu reprezentanții diferitor instituții de stat din Republica Moldova. În special, ignorarea completă a adresărilor reprezentanților Guvernului, pe de o parte, și îndeplinirea tuturor doleanțelor privind accesul la cei doi piloți a unei persoane cu funcție publică dintr-o altă instituție de stat”, subliniază Ministerul de Externe.

Toate cele constate de delegația guvernamentală vor fi puse la dispoziția instituțiilor de resort, care instrumentează cazul celor doi piloți, iar MAEIE,  împreună cu alte instituții ale statului, va depune toate eforturile pentru ca cei doi cetățeni moldoveni să ajungă cât mai repede acasă, în condiții de deplina siguranță, se mai arată în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău