Delegația PE la COP26 consideră problematic faptul că „o țară precum China” nu dorește să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2 înainte de 2060

  • 15 Noiembrie 2021 09:11
Delegația PE la COP26 consideră problematic faptul că „o țară precum China” nu dorește să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2 înainte de 2060

În urma acordului la care au ajuns țările participante la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice, deputații europeni din delegația oficială a Parlamentului European la COP26 au analizat rezultatul negocierilor. Delegația a fost condusă de Pascal Canfin (Renew, FR), avându-l ca vicepreședinte pe Peter Liese (PPE, DE), potrivit comunicatului oficial, scrie caleaeuropeana.ro.

„Paharul este cu siguranță mai mult decât pe jumătate plin, dar mai sunt încă multe de făcut. Deși este foarte pozitiv faptul că toți acceptă acum neutralitatea climatică, este o mare problemă faptul că există prea puține ambiții până în 2030. De asemenea, rămâne problematic faptul că o țară precum China nu dorește să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2 înainte de 2060, ceea ce este în mod clar prea târziu. Trebuie să acționăm mai repede, astfel încât copiii și nepoții noștri să aibă o șansă de a controla schimbările climatice”, a declarat Peter Liese, vicepreședintele delegației.

În timpul COP26, deputații europeni s-au întâlnit cu miniștri, parlamentari și alți delegați din mai multe țări din afara UE, printre care China, Brazilia, SUA, Rusia, Pakistan, Africa de Sud, Turcia, Bangladesh și Maldive, precum și cu reprezentanți ai unor organizații internaționale și ONG-uri din Europa și din țările în curs de dezvoltare. 

Mai mult, săptămâna trecută Parlamentul European a organizat un eveniment privind stabilirea unui preț pentru emisiile de dioxid de carbon în UE. Sesiunea a analizat, de asemenea, taxa vamală pe CO2 propusă de UE și sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) pentru sectorul aviatic și cel maritim.

Reamintim că în urmă cu două săptămâni, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat că  UE este pregătită să se angajeze cu partenerii internaționali în vederea impunerii unui preț pentru emisiile de dioxid de carbon. 

COP26 s-a încheiat sâmbătă seară la Glasgow, unde țările participante au aprobat ,două săptămâni de discuții intense și negocieri,un acord pentru accelerarea luptei împotriva încălzirii globale. „Pactul climatic de la Glasgow”, combinat cu o ambiție sporită din partea țărilor, își propune să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. 

Mai mult, acordul menționează în mod explicit cărbunele, care este cel mai mare contribuitor la schimbările climatice. Niciun acord de la cele 25 de conferințe COP dinainte de Glasgow nu a menționat cărbunele, petrolul sau gazul, sau chiar combustibilii fosili în general, ca factori ai crizei climatice. 

China și Rusia două dintre țările cu cele mai mari emisii de carbon nu au fost prezente la COP26. Președintele chinez, Xi Jinping, liderul celei mai poluante țări din lume a transmis o declarație scrisă la Conferința ONU privind schimbările climatice, în vreme ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a înregistrat un mesaj video pentru participanții la conferința privind silvicultura și utilizarea pământurilor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
5
Sun
2
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău