Defrișările din pădurea amazoniană din Brazilia, la nivel record

  • 03 Februarie 2022 17:11
Defrișările din pădurea amazoniană din Brazilia, la nivel record

Aproximativ 360 de kilometri pătrați de pădure tropicală din regiunea amazoniană din Brazilia au dispărut din cauza defrișărilor doar în luna ianuarie a acestui an, informează joi agenția DPA.

Aceasta este cea mai mare suprafață înregistrată în luna ianuarie din 2015, a anunțat miercuri Institutul Național pentru Cercetări Spațiale (INPE), citând cifre provizorii.

Analiza INPE se bazează pe imagini satelitare, utilizând o evaluare rapidă pentru a examina în timp real modificările la nivelul pădurii, scrie Agerpres.

Prin urmare, cifrele INPE pot să indice modul în care rata oficială a defrișărilor ar putea evolua în raport cu un anumit an. Rata anuală vizează perioada august-iulie.

La conferința conferința COP26 privind schimbările climatice, guvernul brazilian a anunțat că va pune capăt defrișărilor ilegale din pădurea tropicală amazoniană până în 2028.

Experții se tem că ultimele date ar putea indica un risc crescut al unui alt an devastator pentru pădurea tropicală amazoniană.

Între august 2020 și iulie 2021, o suprafață de aproximativ 13.235 de kilometri pătrați a fost defrișată în această regiune, potrivit INPE.

Aceasta marchează o creștere de 22% comparativ cu anul precedent și cea mai mare zonă defrișată după anul 2008.

2019 a fost primul an de mandat al președintelui brazilian Jair Bolsonaro. Liderul de dreapta a fost vizat de critici internaționale din cauza incendiilor din pădurea amazoniană.

Ecologiștii îl acuză că acceptă incendiile ca modalitate de eliberare a suprafețelor de teren pentru agricultură. De asemenea, Brazilia și-a slăbit autoritățile de mediu și de monitorizare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău