Deficitul de cadre – o provocare pentru noua guvernare

  • 23 Iulie 2021 08:20
Deficitul de cadre – o provocare pentru noua guvernare

Lipsa oamenilor profesioniști și integri care vor dori să se angajeze în structurile de stat pentru a contribui la schimbarea promisă de Partidul Acțiune și Solidaritate va fi cea mai mare provocare pentru noua guvernare. O spun reprezentanții PDM și Platformei DA, formațiuni care nu se regăsesc în noul Parlament. Potrivit lor, o curațare profundă a sistemului va fi imposibil de realizat doar de reprezentanții PAS.

Reprezentanții Platformei DA spun că odată cu preluarea guvernării, PAS se va lovi cu un deficit acut de cadre. Pentru o resetare totală a sistemului este necesar ca formațiunea de guvernământ să apeleze la profesioniștii din alte partide politice, din societatea civilă și diaspora.

„Ținând cont de faptul cât de mult se dorește curățarea sistemului la nivel de secretari de stat, șefi de agenții, întreprinderi de stat, eu cred că, în prezent, nici PAS, nici alt partid nu dispun de cadre suficiente pentru a acoperi toate structurile. Dacă se dorește o curățare reală a sistemului, e nevoie de implicarea oamenilor din afara partidului”, a spus ex-vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Potrivit democraților, atragerea profesioniștilor în sistemul public este extrem de anevoioasă în condițiile unor salarii neatractive și a instabilității politice.

„Eu am lucrat ministru 6 ani. În ministere, la salariul de 3200 de lei pentru un începător, nu vrea să se angajeze niciun absolvent de facultate. Vor fi mari probleme de realizare a programului, chiar dacă ministrul este excelent. Cei mai buni profesioniști sau sunt în proiecte internaționale, unde sunt foarte bine plătiți sau sunt în străinătate”, a spus vicepreședintele PDM, Monica Babuc.

Expertul politic Vladislav Kulminski spune că prioritatea PAS ar trebui să fie identificarea persoanelor competente și incoruptibile care vor dori să-și asume guvernarea.

„PAS nu va reuși să facă față situației ca un singur partid care își va asuma toată responsabilitatea în țară. Noi nu vorbim doar despre 9-10 miniștri, ci vorbim despre o întreagă clasă de manageri. Avem nevoie de oameni care nu trebuie neapărat să cunoască domeniul 100%, ci oameni cu calități manageriale care ar putea rupe lanțul corupției”, a spus Kulminski.

Potrivit legii, prima ședință a Parlamentului nou-ales are loc în cel mult 30 de zile de la data alegerilor și este convocată de președintele Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău