Experți | Creșterea deficitului bugetar nu va afecta capacitatea de plată a salariilor și pensiilor
-
29 Martie 2022 12:39
Autoritățile au estimat că deficitul bugetar anual va crește, în următoarea perioadă, de la 15 miliarde la 20 de miliarde de lei. Altfel spus, cheltuielile vor fi în creștere continuă, în timp ce veniturile scad pe fondul războiului din țara vecină, care a afectat economia. Experții apreciază că, momentan, fenomenul în cauză nu are cum să afecteze capacitatea de plată a salariilor și pensiilor, transmite Radio Chișinău.
Ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi a spus recent că adâncirea deficitului bugetar cu o pătrime are loc din cauza alocării sumei de circa trei miliarde de lei pentru a compensa parțial creșterea prețurilor la resursele energetice, dar și pentru susținerea altor plăți sociale. Creșterea deficitului bugetar, însă, nu va periclita capacitatea de plată a salariilor și pensiilor, spune expertul economic, Viorel Gârbu
„Pentru cetățean lucru acesta nu are nici o incidență. Guvernul își va onora obligațiunile în limita acelor cheltuieli care sunt aprobate în Bugetul Public Național. (...) Noi pentru salarii și pensii achităm vreo 2/3 din Bugetul Public Național. Momentan surse sunt. Din moment ce Guvernul aprobă deficitul bugetar, el deja trebuie să fie acoperit și Executivul știe cum să acopere acest deficit. Riscuri de neplată a salariilor și pensiilor nu există acum în Moldova.”
Chiar și așa, autoritățile reușesc să facă economii la plata salariilor bugetarilor, dacă se ține cont de diferențele ratelor de inflație, spune Viorel Gârbu.
„Guvernul pompează mulți bani în prestații sociale. Economisește și plătește mai puțin chiar decât anul trecut atunci, când inflația era mai mică pentru salarii. Creșterea salariilor, fondului de salarizare în Bugetul Public Național, a fost mai mică în primele două luni ale anului acesta decât în primele două luni ale anului trecut. Dar atunci noi nu am avut inflație atât de mare. Guvernul pe o anumită dimensiune – salariile bugetarilor – economisește mai mult.”
Portalul economic Mold Street menționează că, numai în primele două luni ale anului, deficitul bugetar a crescut cu circa 44%, în timp ce intrările de granturi externe au scăzut cu aproape două ori față de primele două luni ale anului trecut. Cheltuielile au crescut în două luni cu peste 19 la sută, cel mai mult – cu circa 35% sau cu peste 6 miliarde – fiind în creștere cheltuielile pentru prestațiile sociale. În același timp, veniturile scad pe fondul războiului din Ucraina și micșorării veniturilor din taxele vamale provenite din relațiile comerciale cu statele CSI.