DECRETUL semnat de Șevciuk - un serviciu făcut Moscovei (REVISTA PRESEI)

  • 09 Septembrie 2016 17:28
DECRETUL semnat de Șevciuk - un serviciu făcut Moscovei (REVISTA PRESEI)

Revista presei din 9 septembrie 2016

Evenimentul Zilei îi atenționează pe candidații la prezidențiale de pe segmentul de dreapta că ”dacă nu vor reuși să scape de „rânza moldovenească” vor nimeri la prezidențiale în gura lupului roșu... Campania este abia la început și cei din zona de dreapta arată ca niște soldați care consumă muniție de dinaintea bătăliei... Dacă nu vor înțelege nici măcar în al doisprezecelea ceas cine le este adversarul și cu cine ar trebui să se dueleze, aceștia vor rămâne cu toții niște „cavaleri ai tristei figuri” ce se vor lupta cu morile de vânt, scrie Evenimentul Zilei.

Editorialistul Nicolae Negru susține în Ziarul Național că ”Doamna Maia Sandu este de fapt singurul candidat comun de încredere, „adecvat” și previzibil, dacă selecția se reduce la ea și Andrei Năstase. Această încredere nu se transferă în mod automat către altcineva. Faptul că Jurnal TV o tratează pe lidera PAS ca pe un fel de rudă săracă a lui Năstase demonstrează rolul care i s-a rezervat cu adevărat în „lupta anti oligarhică”, scrie Nicolae Negru. Autorul subliniază că ”Republica Moldova are nevoie de un președinte din afara coaliției de guvernământ, unul principial, perseverent, dar și rațional, responsabil, care să urmeze o agendă de interes public, să conlucreze cu Parlamentul și toate forțele politice, să mențină un echilibru între ramurile puterii, nu să transforme instituția prezidențială într-o fortăreață a răzbunării”.

Într-un editorial pe Deschide.md, Alexandru Vakulovski revine la titlul unui articol din Timpul ”Pe tricoul „jandarmului” român scrie DNA”. ”De asta tremură Dodon, scrie autorul... Jandarmul român aduce reforme, spre deosebire de omuleții verzi trimiși de Moscova și câte o basculantă jenantă în Găgăuzia”.

Transnistria apasă pedala de accelerație spre Rusia cu stomacul gol înainte de „prezidențiale”, alt comentariu din EVZ. Deși regiunea separatistă transnistreană se află în pragul colapsului financiar, pretinsul președinte de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, are cu totul alte preocupări. Principala sa grijă în aceste zile copierea și transpunerea legislației rusești în regiunea separatistă pe care o conduce, ca rezultat al unui referendum desfășurat în urmă cu 10 ani. Totul vine înainte de pretinsele alegeri prezidențiale din Transnistria, la care șansele lui Șevciuk sunt tot mai mici în fața grupării rivale „Sheriff”, cea care deține deja majoritatea în Sovietul Suprem de la Tiraspol. Evenimentul Zilei atenționează că economia micii regiuni separatiste stă să se prăbușească. Șevciuk încă mai speră la guri de oxigen financiare venite de la Moscova, dar acestea s-au diminuat treptat în ultimii ani.

Decretul semnat miercuri, 7 septembrie, de către Evghenii Șevciuk, prin care solicită ca sistemul de drept din Transnistria să fie adus în concordanță cu cel al Federației Ruse, conturează un joc electoral intern, în perspectiva alegerilor prezidențiale transnistrene, dar și un serviciu făcut Moscovei, este de părere Dan Dungaciu, citat de Adevărul. „Este un avertisment pe care Federația Rusă îl transmite Occidentului, exasperată că liderii occidentali nu fac suficiente presiuni asupra Ucrainei și Republicii Moldova pentru a rezolva conflictele înghețate de pe teritoriile celor două state în modul în care își dorește Moscova, adică prin federalizare“. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău