Declaratii | Impunitatea e un viciu care nu permite dezvoltarea, indiferent de reformă

  • 02 Februarie 2021 12:40
Declaratii | Impunitatea e un viciu care nu permite dezvoltarea, indiferent de reformă

Impunitatea este un viciu care, dacă nu va fi combătut, va progresa. Și acest viciu împiedică dezvoltarea, indiferent de reformele implementate. O spun reprezentanții Asociației „Dreptul la Dreptate”, care declară că persoanele care au participat la capturarea statului și au executat comenzi politice trebuie pedepsite.

Într-o conferință de presă la IPN, Pavel Grigorciuc, președintele Asociației, a declarat că în țară, chiar și după un an și jumătate „de la fuga oligarhului Vlad Plahotniuc”, mulți dintre interpușii lui rămân nepedepsiți. Este vorba despre oameni din organele de drept, și nu numai. Activistul susține că este vorba inclusiv de procurori, care „făceau parte dintr-o grupare infracțională organizată a oligarhului fugar Plahotniuc” și care au înaintat învinuiri false, au fabricat dosare, de pe urma căror au suferit foarte mulți oameni.

„Lilian Bacalîm și Roman Statnîi sunt campioni la fabricarea dosarelor în perioada regimului lui Plahotniuc. Și foarte multă lume a avut de suferit pe seama acestora. Și când vedem cum justiția noastră îl lasă la libertate pe Viorel Morari, îi aplică în calitate de măsură preventivă arest la domiciliu lui Roman Statnîi sau nu observă că Bacalîm rămâne în continuare în liberate, și acești oameni continuă să beneficieze de proprietăți luxoase, obținute în mod corupt, evident, în acest moment rămâi perplex. Și persistă un sentiment de nedreptate în rândul a zeci și sute de mii de oameni”, a menționat Pavel Grigorciuc.

 În cadrul conferinței au fost prezentate mai multe cazuri în care este vizată fosta conduce a raionului Basarabeasca și un antreprenor, cărora li s-au fabricat dosare penale. Avocatul Eduard Rudenco a spus că sunt niște istorii tragice, care reprezintă doar o mică parte din ceea prin ce a trecut o bună parte a societății. Potrivit lui, oameni demni au fost constrânși să muncească, să-și vând bunurile pentru „a-și cumpăra dreptatea”, iar din acești bani procurorii și-au ridicat palate. În opinia avocatului, lucrurile nu pot fi corectate dacă societatea nu va cere insistent pedepsirea celor vinovați.


Eduard Rudenco spune că este greșit să se creadă că, odată cu plecarea lui Vlad Plahotniuc din țară, a fost stârpită și corupția. Oamenii puși de el să execute comenzi politice au rămas pe loc. „Dacă nu-i pedepsim pe ce cei care au executat comenzi politice și au făcut parte dintr-un grup criminal organizat, Plahotniuc se va întoarce. Sau se va naște altul, pentru că acești oameni nu pot altfel. Bacalîm – un individ care acum pretinde să devină un mare politician – a sfidat totul atunci când a ocupat funcția de procuror. A încălcat legile, bunul simț, iar acum pretinde să devină legiuitor.  Vrea să devină deputat – mai mare sfidare, mai mare absurd în această țară eu nu am auzit”, a mai spus Eduard Rudenco.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău