Declarații contradictorii între ministrul Justiției și cel al Sănătății la Guvern privind situațiile de urgență. „Noi considerăm că în această perioadă este inadmisibilă organizarea unor alegeri”

  • 16 Martie 2020 19:45
Declarații contradictorii între ministrul Justiției și cel al Sănătății la Guvern privind situațiile de urgență. „Noi considerăm că în această perioadă este inadmisibilă organizarea unor alegeri”

Guvernul a propus un proiect de lege prin care în situații de urgență, în Republica Moldova să poată fi adoptate și modificate legi organice, legislația electorale și să se poată desfășura alegeri și referendumuri republicane și locale. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, susține că actualele prevederi din Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război trebuie readuse la normalitate.

„Limitarea Parlamentului de a adopta legi organice este nejustificată. Studiind Constituția R. Moldova vedem că în regim de urgență Parlamentul nu poate revizui Constituția. Respectiv prin lege organică să limitezi capacitatea Parlamentului de a adopta legi organice este inadmisibilă. Noi propunem readucerea la normalitate a respectivei legi”, a spus Nagacevschi.

În același timp ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a spus că în timpul stărilor de urgență nu ar fi potrivită desfășurarea unor alegeri.

„Noi considerăm că în această perioadă este inadmisibilă organizarea unor alegeri, cu atât mai mult că acesta este unul din riscurile primordiale pentru sănătatea publică”, a menționat Viorica Dumbrăveanu.

Ministrul Justiției însă crede că în vreme de urgență pot avea loc alegeri și a oferit exemplul Franței.

Cu siguranță am o opinie adversă. În perioada urgențelor au fost desfășurate alegeri pe teritoriul Franței și nu a fost nicio problemă. E nevoie de a lua măsuri suplimentare(…) Norma dată este una generală, instituțională și stabilește per general că nu e posibil de făcut alegeri”, a afirmat Nagacevschi.

De asemenea, proiectul adoptat la Guvern prevede ca în timpul stării de urgență, comisiilor de situații excepționale să le fie oferite atribuții suplimentare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău