Declarație UE-SUA: Joe Biden și Ursula von der Leyen lucrează la un “plan de urgență” pentru aprovizionarea cu energie a Europei dacă Rusia invadează Ucraina

  • 29 Ianuarie 2022 11:30
Declarație UE-SUA: Joe Biden și Ursula von der Leyen lucrează la un “plan de urgență” pentru aprovizionarea cu energie a Europei dacă Rusia invadează Ucraina

Statele Unite și Uniunea Europeană au adoptat vineri o declarație comună prin care au subliniat că lucrează împreună pentru a găsi surse alternative de aprovizionare cu gaze naturale pentru a proteja Europa în cazul în care principalul furnizor de energie, Rusia, va lua măsuri de retorsiune împotriva sancțiunilor.

“Intenționăm să lucrăm împreună, în strânsă colaborare cu statele membre ale UE, în ceea ce privește aprovizionarea cu GNL pentru securitatea aprovizionării și planificarea situațiilor de urgență”, au transmis președintele SUA, Joe Biden, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie CaleaEuropeana.ro.

Cei doi au declarat că “lucrează împreună pentru o aprovizionare continuă, suficientă și la timp a UE cu gaze naturale din diverse surse din întreaga lume, pentru a evita șocurile de aprovizionare, inclusiv cele care ar putea rezulta dintr-o nouă invazie rusă în Ucraina”.

Declarația comună, publicată deopotrivă de Comisia Europeană și Casa Albă, subliniază că UE și Statele Unite cooperează îndeaproape în ceea ce privește politica energetică, decarbonizarea și securitatea aprovizionării în cadrul Consiliului UE-SUA pentru energie.

“Provocările actuale la adresa securității europene subliniază angajamentul nostru de a accelera și de a gestiona cu atenție tranziția de la combustibilii fosili la energia curată”, arată sursa citată.

Potrivit declarației, Statele Unite sunt deja cel mai mare furnizor de gaze naturale lichefiate pentru UE, iar această resursă poate spori securitatea aprovizionării.

Comisia Europeană s-a angajat că va depune eforturi pentru îmbunătățirea transparenței și a utilizării terminalelor GNL din UE.

În prezent, Uniunea Europeană depinde foarte mult de Rusia pentru acoperirea necesarului de gaze, însă șeful diplomației europene Josep Borrell a cerut și reducerea “rolului exagerat” pe care considerentele energetice îl joacă în relațiile UE-Rusia.

O întrerupere a livrărilor din Rusia va duce la un șoc energetic care deja este alimentat de oferta insuficientă de pe piață.

SUA a avut discuții cu mai multe țări producătoare de energie și companii din întreaga lume pentru a găsi soluții eficiente de aprovizionare a Europei în cazul unei invazii a Rusiei în Ucraina. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău