Declarație publică a reprezentanților societății civile: Refuzul Parlamentului de a o numi Viorica Puica la CSJ contravine legii și subminează eforturile de a edifica o justiție independentă și profesionistă în R.Moldova

  • 18 Martie 2021 11:51
Declarație publică a reprezentanților societății civile: Refuzul Parlamentului de a o numi Viorica Puica la CSJ contravine legii și subminează eforturile de a edifica o justiție independentă și profesionistă în R.Moldova

Astăzi un grup de organizații ale societății civile au adresat o declarație publică prin care condamnă refuzul Parlamentului de a o promova pe judecătoarea Viorica Puica la CSJ. „Considerăm că refuzul Parlamentului contravine legii, descurajează judecătorii onești și subminează din rădăcini eforturile de edifica o justiție independentă și profesionistă în Republica Moldova, constituind o interferență crasă în independența justiției”, se arată în declarație.

Astfel, reprezentanții societății civile susțin că, potrivit articolului 9 al Legii cu privire la CSJ, Parlamentul poate refuza numirea judecătorilor Curții doar în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidaților, de încălcare a legislației sau a procedurilor legale de selectare și promovare a lor, ira raportul Comisiei juridice nu include niciunul din aceste motive. 

Judecătoarea Viorica Puica se bucură de o reputație ireproșabilă în sistemul judecătoresc și este cunoscută drept o persoană cu o integritate incontestabilă și profesionalism desăvârșit. (...) Numirea judecătoarei Viorica Puica la CSJ a fost susținută și de către Asociația Judecătorilor din Republica Moldova, Asociația judecătorilor Vocea Justiției, precum și de către colectivul judecătorilor Judecătoriei Chișinău (sediul Centru), mai afirmă autorii declarației. 

„Respingerea unei asemenea candidate transmite un semnal alarmant judecătorilor onești din Republica Moldova și subminează și mai mult încrederea în existența unei voințe politice veritabile de reformare a sistemului de justiție. Mai mult, refuzul nemotivat de a promova o judecătoare constituie o interferență a legislativului în independența justiției. Acest proces confirmă încă o dată necesitatea modificării Constituției Republicii Moldova în vederea excluderii competenței Parlamentului de a numi
judecătorii CSJ. Această inițiativă a fost salutată de Comisia de la Veneția, însă cu regret, Parlamentul de două ori a eșuat să adopte această modificare. Organizațiile semnatare condamnă refuzul Parlamentului de a o promova pe judecătoarea Viorica PUICA la CSJ. Refuzul Parlamentului contravine legii, descurajează judecătorii onești și subminează din rădăcini eforturile de edifica o justiție independentă și profesionistă în Republica Moldova, constituind o interferență crasă în independența justiției”, se mai arată în declarație. 

Prin urmare, organizațiile semnatare îndeamnă CSM să o propună repetat pe doamna Puica pentru funcția de judecătoare a CSJ. De asemenea, îndeamnă Parlamentul să modifice Constituția prin excluderea Legislativuli din procesul de numire a judecătorilor pentru a spori independența judecătorilor.

Amintim că deputații fracțiunii PSRM și ai Platformei „Pentru Moldova” care include și Fracțiunea Partidului „Șor” au votat, pe 12 martie, numirea în funcție a vicepreședinților la Curtea Supremă de Justiție. Este vorba de judecătoarele Tamara Chișca-Doneva și Nadejda Toma. Deputații PAS și ai Platformei DA au solicitat excluderea din ordinea de zi a chestiunii privind examinarea numirii judecătoarei Tamara Chișca-Doneva pe motiv că a fost implicată în hotărârea privind Centrul comercial „Gemeni”, contestată de CEDO, care a prejudciat Republica Moldova de circa 70 de milioane de lei. 

Vă prezentăm mai jos organizațiile semnatare ale declarației publice:
1. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
2. Institutul de Politici Publice (IPP)
3. Comunitatea "WatchDog.MD"
4. IDIS "Viitorul"
5. Centrul „Acces-info”
6. RCTV Memoria
7. Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)
8. Asociația pentru Politică Externă (APE)
9. Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER)
10. Amnesty International Moldova (AIM)
3
11. Fundația Soros Moldova (FSM)
12. CPR Moldova
13. Promo-LEX
14. Asociația pentru Democrație Participativa ADEPT
15. Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC)

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău