Declarație pentru susținerea noului Guvern de la Chișinău, aprobat de către Comisiile reunite de politică externă de la București
-
24 Iunie 2019 14:07
Comisiile de politică externă ale Senatului și Camerei Deputaților au aprobat, luni, un proiect de declarație privind susținerea noului Guvern de la Chișinău și angajamentul pentru parcursul european al Republicii Moldova.
Au fost 18 voturi „pentru”, unanimitate, transmite Agerpres.
Declarația va fi supusă votului plenului reunit al Parlamentului.
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat că o ședință comună va avea loc în această săptămână, miercuri, 26 iunie, când vor avea loc numirile la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și la Avocatul Poporului.
Deputatul USR Dan Barna consideră că mesajul, deși adoptat în Comisiile de politică externă cu întârziere, e 'necesar pentru românii din Republica Moldova.
'Am reușit în sfârșit să avem cvorumul necesar și Comisiile de politică externă au adoptat declarația aceasta de susținere a noului Guvern al Republicii Moldova. Fac apel la Birourile permanente reunite să organizăm un plen comun astfel încât, în ceasul al 48-lea, Parlamentul să dea mesajul așteptat de românii din Moldova. Mesajul ar fi trebuit dat din urmă cu două săptămâni. (...) E un mesaj care, totuși, e necesar. Dincolo de faptul că, din punct de vedere al cadrului constituțional, în Republica Moldova lucrurile par să se fi așezat, lupta acolo pentru un stat european, pentru democrație, pentru dezoligarhizare continuă și e departe de fi terminată și orice mesaj dinspre UE sau dinspre România e necesar și contează foarte mult pentru componenta proeuropeană a societății moldovene. Noi am fi vrut ca mesajul să fi fost transmis mai demult, de aceea USR a inițiat acest demers, pentru că noi considerăm că e o datorie a României să fie în prima linie a poziționării față de Republica Moldova, și nu în ultima poziție, cum se întâmplă de această dată, după ce cam toată lumea a recunoscut Guvernul Maia Sandu, am început și noi să vedem cu un ochi', a spus Barna.
Deputatul PNL Matei Dobrovie a formulat mai multe amendamente la proiectul de declarație, dar acestea au fost toate respinse de Comisie.
'Declarația este tardivă. Am venit cu niște adăugiri în ideea de a da un conținut concret, în ideea de a spune că România susține (...) spațiul mediatic comun România - Republica Moldova, pentru că acolo există o propagandă rusească, oligarhică foarte răspândită, iar România nu-i contrapune nimic. Avem o prezență foarte slabă mediatică (...) Voi propune o comisie de anchetă la nivelul Parlamentului pentru a investiga legăturile dintre oligarhul Plahotniuc din Republica Moldova și 'puternicii' de la București, pentru că PSD are o îndelungată relație cu Partidul Democrat din Republica Moldova și există niște complicități', a subliniat Dobrovie.