Declarație | Guvernul ar intenționa să reducă numărul de primării

  • 15 Mai 2017 14:28
0%
00:00:00
00:00:00

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) afirmă că Guvernul ar intenționa să reducă numărul de primării, până la o treime din numărul actual de aproape 900, și se arată nemulțumit de această măsură. Reprezentanții administrațiilor locale afirmă că au nevoie, în primul rând, de o descentralizare reală pentru a fi mai eficienți, iar reducerea numărului de primării nu este o soluție.

Pe de altă parte, directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, spune că aceasta nu este o soluție definitivă, ci doar una dintre ideile discutate la nivel de experți.  

Reprezentanții Congresului Autorităților Locale afirmă că reducerea numărului de primării nu este o măsură suficientă pentru a eficientiza activitatea administrațiilor locale, fiind necesare, în primul rând, mecanisme de descentralizare. 

„Noi propunem o abordare prudentă, să îmbinăm trei elemente. Să se meargă înainte cu implementarea planului de acțiuni pe descentralizare, iar acolo este foarte mult de lucrat, cooperarea inter-municipală să fie dezvoltată, ca mai multe primării să se unească fără lichidarea primăriilor, dar să se unească să presteze servicii. Pentru asta este nevoie de creat un cadru legal. Putem să mergem și pe așa-numita amalgamare voluntară – 2,3,4 primării care vor să se unească benevol”, a declarat directorul executiv al CALM, Viorel Furdui.

Expertul IDIS ”Viitorul”, Viorel Pârvan, susține poziția celor de la CALM și explică faptul că în prezent primăriile nu sunt eficiente pentru că au, potrivit legii, multe atribuții, dar nu au resurse financiare și administrative pentru a și le îndeplini.

„Să fie o reală descentralizare financiară, o autonomie locală, autonomie ce ține de patrimoniu. Faptul că se dorește diminuarea numărului de primării nu este o măsură care se impune în acest moment. Aceasta poate fi doar un efect a altor măsuri care vor fi luate”, a declarat Viorel Pârvan.

Solicitat de Radio Chișinău, directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, a explicat că reducerea numărului de primării de la aproape 900, până la aproximativ 300, fapt menționat de către reprezentanții CALM, este doar una dintre propunerile discutate în cadrul grupurilor de lucru.

„La nivel public trebuie discutat deja un produs care este cât de cât ambalat, altfel riscăm să aducem foarte multă confuzie, pentru că ceea ce se discută acum nu-i neapărat că o să se regăsească în produsul final. Necesitatea reformei administrației publice locale este o prioritate stabilită în Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Deci, pentru Guvernul Republicii Moldova nu mai există alternative. Acum trebuie găsit răspunsul la două întrebări: când va trebui implementată această reformă și cum? Este cert că această reformă trebuie pregătită și aprobată până la următoarele alegeri locale generale, deci până în vara anului 2019”, a declarat Iurie Ciocan. 

Strategia de reformare a administrației publice prevede faptul că în prima etapă urmează să fie efectuată reforma Guvernului, iar ulterior, în perioada anilor 2019-2020, să extindă și asupra administrației locale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
8
Fri
10
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău