Declarație comună: În fața provocărilor fără precedent, UE și SUA se angajează să coopereze pentru ”o lume mai sigură și mai stabilă”

  • 22 Octombrie 2023 15:55
Declarație comună: În fața provocărilor fără precedent, UE și SUA se angajează să coopereze pentru ”o lume mai sigură și mai stabilă”

Statele Unite și Uniunea Europeană și țările membre ale acesteia, reprezentând aproape 800 de milioane de cetățeni, ”unite prin valorile noastre și conectate de cea mai dinamică relație economică de pe planetă, își reafirmă angajamentul față de un parteneriat transatlantic care să fie benefic pentru toți cetățenii noștri”, stipulează președintele Joe Biden și președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel, în declarația comună adoptată la finalul summitului găzduit de Washington.

Ultima reuniune de acest calibru a avut loc în luna iunie 2021, dar de atunci ”lumea s-a schimbat într-un manieră fără precedent”, UE și SUA lucrând împreună ”pentru a asigura pacea, stabilitatea și prosperitatea la nivel regional și în întreaga lume, inclusiv prin sprijinul nostru ferm pentru Ucraina”, scrie Calea Europeană.

De altfel, în fața acestor ”provocări”, UE și SUA reafirmă aprofundarea cooperării pentru ”consolidarea securității noastre economice; promovarea unor tranziții energetice fiabile, durabile, accesibile și sigure în economiile noastre și la nivel global; consolidarea multilateralismului și a cooperării internaționale și valorificarea tehnologiilor digitale pentru a acționa în favoarea, și nu împotriva, valorilor noastre comune precum democrația și respectarea drepturilor omului și a statului de drept”.

Declarația comună este concepută pe doi piloni: A. ”Către o lume mai sigură și mai stabilă”, B. ”O cooperare economică UE-SUA consolidată”.

A. Către o lume mai sigură și mai stabilă

Situația din Orientul Mijlociu

UE și SUA condamnă ”în cei mai duri termeni posibili Hamas și atacurile teroriste brutale ale acesteia împotriva Israelului” și reafirmă dreptul acestuia din urmă ”de a se apăra, în conformitate cu dreptul internațional, inclusiv în conformitate cu dreptul internațional umanitar”.

”Suntem îngrijorați de deteriorarea situației umanitare în Gaza. Este esențial să prevenim o escaladare în regiune. Solicităm eliberarea imediată a tuturor ostaticilor și evidențiem viziunea comună că soluția cu două state rămâne calea viabilă pentru o pace durabilă”, mai este menționat în document.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei și sprijin pentru stabilitate regională

Statele Unite și Uniunea Europeană își mențin sprijinul ”politic, financiar, umanitar și militar pe termen lung acordat Ucrainei și poporului ucrainean, care se apără împotriva războiului de agresiune ilegal și neprovocat al Rusiei”.

”Ne angajăm să obținem un sprijin internațional cât mai larg posibil pentru principiile și obiectivele-cheie ale Formulei de pace a Ucrainei.  Orice inițiativă pentru o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina trebuie să se bazeze pe respectarea deplină a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional și să susțină toate scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite”, reiterează UE și SUA.

Ca parte a eforturilor lor de a ajuta Ucraina pe termen scurt, Bruxelles-ul și Washingtonul vor analiza ”modul în care orice venituri extraordinare deținute de entități private care provin direct din activele suverane rusești imobilizate, în cazul în care aceste venituri extraordinare nu sunt necesare pentru a îndeplini obligațiile față de Rusia în conformitate cu legile aplicabile, ar putea fi direcționate pentru a sprijini Ucraina, precum și redresarea și reconstrucția acesteia, în conformitate cu legile aplicabile”.

În egală măsură, UE și SUA reafirmă ”sprijinul nostru pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova” și vor continua să sprijine această țară în ” abordarea provocărilor cu care se confruntă ca urmare a agresiunii rusești împotriva Ucrainei și în eforturile de reformă pe calea sa europeană.”

China

UE și SUA lansează un apel la adresa Chinei de a coopera în domenii precum ”criza climatică și biodiversitatea” sau ”sănătatea globală și pregătirea pentru pandemii și stabilitatea macroeconomică.”

De asemenea, cele două cer Beijingului ”să preseze Rusia să pună capăt războiului său de agresiune și să își retragă imediat, complet și necondiționat trupele din Ucraina” și să ”sprijine o pace cuprinzătoare, justă și durabilă, bazată pe integritatea teritorială și pe principiile și scopurile Cartei ONU, inclusiv prin dialogul său direct cu Ucraina.”

”Suntem pregătiți să construim relații constructive și stabile cu China, recunoscând importanța de a ne angaja sincer și de a ne exprima preocupările direct în fața Chinei.  Este necesar să cooperăm cu China, având în vedere rolul său în comunitatea internațională și dimensiunea economiei sale, în ceea ce privește provocările globale, precum și domeniile de interes comun”, recunosc UE și SUA.

Consolidarea cooperării în domeniile securității și apărării

Bruxelles-ul și Washingtonul doresc să ”aprofundeze cooperarea în materie de securitate și apărare”, fapt ce ar putea însemna ”consolidarea cooperării practice în teatrele de operațiuni de interes reciproc.”

B. O cooperare economică UE-SUA consolidată

Extinderea cooperării și a schimburilor tehnologice

UE și SUA își propun să ”construiască un spațiu cibernetic mai sigur.”

”Ne străduim să cooperăm pentru a promova standarde înalte de securitate cibernetică pentru a proteja consumatorii și întreprinderile și pentru a reduce vulnerabilitatea la atacurile cibernetice. În acest scop, ne angajăm să colaborăm pentru a obține recunoașterea reciprocă a programelor noastre de etichetare în materie de securitate cibernetică susținute de guverne și a reglementărilor privind dispozitivele de pe internetul obiectelor, în vederea elaborării unui plan de acțiune comun privind produsele sigure din punct de vedere cibernetic.  Vom depune eforturi pentru ca consumatorii din Europa și din Statele Unite să dispună de o modalitate ușoară și fiabilă de a evalua dacă dispozitivele pe care le introduc în casele, birourile și școlile lor sunt sigure”, este menționat în declarația comună.

Consolidarea rezilienței economice și a securității economice

Statele Unite și Uniunea Europeană ”continuă să coopereze pentru a spori reziliența economiilor noastre și pentru a promova interesele noastre de securitate economică, susținute de un sistem bazat pe reguli, păstrând în același timp o economie deschisă și condiții de concurență echitabile la nivel mondial.”

”Vom reduce riscurile și ne vom diversifica acolo unde evaluăm că există riscuri prin măsuri proporționale, precise și orientate pentru a aborda provocările în materie de securitate economică.  Vom continua să colaborăm pentru a reduce dependențele excesive în lanțurile de aprovizionare critice, în strânsă cooperare cu țările partenere.  Împărtășim preocupările cu privire la provocările reprezentate, printre altele, de coerciția economică, de transformarea dependențelor economice în armă și de politicile și practicile care nu țin de piață”, evidențiază UE și SUA.

Extinderea contactelor interumane

Pentru a prezerva ”forța și longevitatea relației transatlantice, ”Statele Unite și Uniunea Europeană se străduiesc, de asemenea, să intensifice contactele interumane”.

”Vom depune eforturi pentru a obține călătorii fără vize între toate statele membre ale UE și Statele Unite.  Împreună, Statele Unite și Uniunea Europeană intenționează să furnizeze resurse suplimentare pentru a crește numărul de schimburi academice transatlantice”, conchide declarația.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău