Declarație comună a NB8. Republica Moldova poate conta pe sprijinul deplin al țărilor nordice și baltice

  • 27 Aprilie 2023 18:39
Declarație comună a NB8. Republica Moldova poate conta pe sprijinul deplin al țărilor nordice și baltice

Cele opt țări din formatul NB8 se declară hotărâte să contribuie la stabilitatea, securitatea și prosperitatea Republicii Moldova, exemplu în acest sens fiind Misiunea Civilă UE în Moldova – misiune de consiliere din cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună, care a fost aprobată în urmă cu câteva zile la Bruxelles. „Așteptăm cu nerăbdare următorul Summit al Comunității Politice Europene din 1 iunie, care va face orașul Chișinăul centrul politic al Europei în acea zi”, se arată într-o declarație comună a miniștrilor de externe din NB8, transmite IPN.

În declarație, diplomații salută poziția clară pe care Moldova a luat-o, condamnând în cei mai puternici termeni agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

„Suntem alături de Moldova în aceste vremuri dificile. Suntem recunoscători pentru povara pe care o are Moldova, care au ajutat peste 800 de mii de refugiați ucraineni care au traversat frontiera. Dorim să ne exprimăm angajamentul comun în promovarea libertății și democrație. Ca țări care împărtășesc valori europene comune, vrem să vedem societățile noastre trăind în siguranță, prosperitate și libertate”, se arată în declarație.

În document se menționează că țările pe care le reprezintă miniștrii consideră că cel mai bun mod pentru ca Moldova să obțină un viitor mai bun pentru toți oamenii săi este aderarea la familia Uniunii Europene. Ei salută acordarea istorică a statutului de candidat UE pentru Moldova în iunie 2022 și asigură că vor continua să ofere sprijin politic, financiar și tehnic, precum și expertiza necesară pentru a sprijini eforturile Moldovei pe drumul său către UE.

Miniștrii recunosc și încurajează continuarea reformelor cuprinzătoare ale Moldovei, în justiție, energie și guvernanță publică. În opinia lor, asigurarea solidă și ireversibilă de realizări în domenii fundamentale, cum ar fi statul de drept și democrația instituțiilor, este decisivă pentru calea Moldovei către aderarea la UE. Ei sprijină procesul UE în curs, de a impune măsuri restrictive asupra persoanelor responsabile pentru subminarea și destabilizare în Moldova și susțin soluționarea pașnică a conflictului transnistrean cu asigurarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene găzduiește vizita miniștrilor de externe din cadrul formatului NB8: Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia în perioada 27 – 28 aprilie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău