Declarația despre achitarea gazului rusesc doar în ruble nu se referă la R. Moldova, vicepremier

  • 23 Martie 2022 18:25
Declarația despre achitarea gazului rusesc doar în ruble nu se referă la R. Moldova, vicepremier

Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, susține că declarația cu privire la achitarea gazului rusesc doar în ruble nu se referă la Republica Moldova. Potrivit lui, contractele dintre SA „Moldovagaz” și „Gazprom” au prevăzut întotdeauna plăți în mai multe valute, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, vicepremierul a declarat că „Moldovagaz” achită pentru gazele rusești în euro, dolari sau ruble. „Și acum s-a achitat o parte din sumă în ruble pentru că, după cum cunoașteți, „Gazprom” plătește pentru tranzitul gazului prin Republica Moldova și a achitat în ruble. Acele ruble pe care le-a primit „Moldovagaz” le-a achitat înapoi către „Gazprom”. Contractul nostru deja prevede mai multe opțiuni. În același timp, declarația pe care am văzut-o câteva ore în urmă nu se referă la Republica Moldova”, a subliniat Andrei Spînu. Vicepremierul s-a referit la declarația președintelui rus, Vladimir Putin, care a spus că Federația Rusă nu va accepta pentru gazul livrat plăți în „valute compromise”, printre care euro și dolari. Mai exact, de la „țări neprietenoase” va accepta doar plăți în ruble rusești.

Referitor la costul gazului pentru luna aprilie, vicepremierul consideră că este devreme de spus care va fi acesta. Este adevărat că va fi mai mare decât cel din martie – 546 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze. Însă, cum a confirmat și conducerea „Moldovagaz”, acest fapt nu va influența tariful pentru consumatori în luna aprilie.

„Vreau să menționez că „Moldovagaz” deja a solicitat pentru luna aprilie de două ori mai puțin gaz livrat din partea „Gazprom”. Deci noi facem toate acțiunile ca să economisim în această perioadă, astfel ca acest cost temporar, care este din cauza războiului, să nu afecteze cetățenii noștri”, a mai spus vicepremierul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău