Declarația comună privind situația din R.Moldova impune Guvernului Chicu să păstreze direcția de cooperare externă începută de Maia Sandu
-
19 Decembrie 2019 16:35
În luna mai anul viitor, Comitetul Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană se va întruni la Chișinău. Anunțul a fost făcut de președintele delegației europene, Siegfried Mureșan, după cea de-a șaptea reuniune, încheiată astăzi la Strasbourg. Comitetul a adoptat o declarație comună privind situația din Rep. Moldova, care, de fapt, impune Guvernul Chicu să păstreze direcția de cooperare externă a fostului premier Maia Sandu. Mai multe detalii are Radu Osipov.
Declarația Comitetului Parlamentar recomandă Chișinăului continuarea agendei de reforme inițiate în luna iunie, în special reformarea justiției și procuraturii, combaterea corupției, recuperarea banilor furați din sistemul bancar, reformarea audiovizualului și asigurarea independenței presei. Toate acestea vor apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană, susține eurodeputatul român Siegfried Mureșan.
„Parlamentul European este alături de Republica Moldova, Parlamentul European este alături de cetățenii Republicii Moldova și își dorește o relație cât mai strânsă între UE și Rep. Moldova.”
România cunoaște cel mai bine situația de la Chișinău, consideră președintele delegației Republicii Moldova, Mihai Popșoi. El apreciază rolul României în procesul de asociere la UE.
„Împreună cu prietenii noștri din România – avocatul cel mai fidel al Republicii Moldova în Uniunea Europeană, vom izbuti să aducem Republica Moldova în UE, oricât de dificil ar fi acest lucru. Cu așa parteneri și cu așa prieteni, cu siguranță vom reuși.”
Eurodeputații au condiționat orice finanțare pentru Chișinău, de finalizarea reformelor și de respectarea separației puterilor în stat. Declarația Comitetului Parlamentar de Asociere îndeamnă noul guvern de la Chișinău să-și aleagă cu atenție partenerii de dezvoltare și notează că prima vizită a premierului Ion Chicu s-a produs în Federația Rusă.