Declarația comună privind cooperarea în domeniul vamal, semnată de autoritățile vamale din Republica Moldova și Azerbaijan

  • 26 Martie 11:08
Declarația comună privind cooperarea în domeniul vamal, semnată de autoritățile vamale din Republica Moldova și Azerbaijan

Conducerea Serviciului Vamal a primit în vizită delegația Comitetului Vamal de Stat al Republicii Azerbaidjan, condusă de Președintele Shahin Baghirov, care se află la Chișinău în perioada 25-26 martie.

În cadrul întrevederii, părțile au semnat „Declarația comună privind cooperarea în domeniul vamal”, ce are drept scop dezvoltarea cooperării vamale bilaterale prin realizarea schimbului reciproc de informații, experiență și bune practici vamale, a informat Serviciul Vamal al RM.

În cadrul discuțiilor, conducerea Serviciului Vamal a menționat că un obiectiv important al Serviciului Vamal în anul curent, asumat conform Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, este implementarea Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS), testarea căruia se planifică pentru luna aprilie 2024, iar pregătirea aderării Republicii Moldova la Convenția privind regimul de tranzit comun - în semestrul I 2025.

În acest context, delegația azeră a fost familiarizată cu etapele și stadiul actual al implementării NCTS în partea ce ține de adaptarea cadrului legal național și dezvoltarea sistemelor informaționale necesare.

La rândul său, Președintele Comitetului Vamal de Stat al Republicii Azerbaidjan, Shahin Baghirov, a mulțumit pentru invitație și oportunitatea organizării vizitei de lucru în Republica Moldova, apreciind dialogul eficient ce a constituit un bun prilej de a face un schimb de opinii, bune practici și de a prelua experiența valoroasă a Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. 

Pe parcursul celor două zile a vizitei, delegația azeră se va familiariza cu activitatea mai multor subdiviziuni ale Serviciului Vamal, și anume Laboratorul vamal, Departamentul antifraudă și conformare, Centrul de instruire, fiind întreprinse vizite de documentare în cadrul celor mai traversate posturi vamale de frontieră: Leușeni și Sculeni.

La întrevederea bilaterală a conducătorilor autorităților vamale din Republica Moldova și Republica Azerbaidjan a participat și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, E.S. Ulvi Bakhshaliyev.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău