Declararea perioadelor de aflare în concediu de maternitate, concediu de îngrijire a copilului până la trei ani și concediu paternal. Ce recomandă CNAS

  • 05 August 2021 11:31
Declararea perioadelor de aflare în concediu de maternitate, concediu de îngrijire a copilului până la trei ani și concediu paternal. Ce recomandă CNAS

Angajatorii, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, sunt obligați să prezinte, pe suport de hârtie sau utilizând metode automatizate de raportare electronică cu aplicarea semnăturii digitale, informația aferentă raporturilor de muncă pentru stabilirea drepturilor sociale și medicale, potrivit formei și modului aprobat de Ministerul Finanțelor, în termen de până la 10 zile lucrătoare de la data angajării sau modificării/încetării raporturilor de muncă, emiterii ordinului de acordare a concediului de îngrijire a copilului sau concediului paternal, transmite Bizlaw.md.

Potrivit informațiilor prezentate de  Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), informația IRM 19 se prezintă la necesitatea declarării anumitei informații despre angajat, scopul acesteia fiind acordarea în termen a prestațiilor de asigurări sociale sau activarea/dezactivarea poliței medicale și nu are o perioadă de raportare prestabilită. Pe parcursul ultimelor perioade, frecvent de către angajatori sunt abordate problemele aferente reflectării în IRM 19 dar și în Darea de seamă IPC 21 a situațiilor de acordare a concediilor de maternitate, îngrijire a copilului, situațiile de revenire la serviciu a angajaților aflați în concediu de îngrijire a copilului, notează sursa citată

Așadar, rubricile 5, 6, și 7 sunt predestinate reflectării informației doar pentru acei angajați care au solicitat acordarea concediului de îngrijire a copilului până la 3 ani, concediului de îngrijire a copilului de la 3 la 4 ani și concediului paternal. Important este de comunicat că în col. 5 care este predestinată reflectării codului categoriei persoanei asigurate pot fi acceptate doar 3 categorii, 157 ”persoană care se află în concediu de îngrijire a copilului până la 3 ani”, 158 ”persoană care se află în concediu de îngrijire a copilului de la 3 la 4 ani”, 165 ”persoană care se află în concediu paternal”.

Darea de seamă IPC 21 se prezintă lunar de către angajator către Serviciul Fiscal de Stat și se completează conform cerințelor prestabilite în Instrucțiunea cu privire la modul de completare a acesteia.

Astfel, CNAS prezintă unele aspecte ce țin de prezentarea dărilor de seamă în toate cazurile menționate pentru a nu fi afectate persoanele asigurate la stabilirea indemnizațiilor.

Declararea perioadelor pentru acordarea indemnizației de maternitate

Indemnizația de maternitate este una din indemnizațiile prevăzute de Legea nr. 289/2004 privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale. La acordarea de către angajator a concediului de maternitate pe o perioadă de 126 de zile, perioada nu se declară în Informația IRM 19 și nici în Darea de seamă IPC 21. Temei pentru stabilirea acestui tip de indemnizații este Certificatul medical pentru sarcină și lăuzie eliberat de către instituția medicală în baza căruia se stabilește indemnizația.

Totodată se constată situații de solicitare a acordării indemnizației soției din venitul asigurat al soțului. Informația IRM 19 și Darea de seamă IPC 21 de asemenea nu se prezintă de către angajator.

Declararea perioadelor la acordarea indemnizației de îngrijire a copilului până la vârsta de 3 ani

La solicitarea de către angajatul entității economice a acordării concediului pentru îngrijirea copilului până la 3 ani, angajatorul va perfecta ordinul de acordare a concediului. Informația din ordinul perfectat de către angajator cu privire la acordarea concediului de îngrijire a copilului până la vârsta de 3 ani se declară prin intermediul Informației IRM 19 cu codul categoriei 157 ”persoană care se află în concediu de îngrijire a copilului până la 3 ani”. Prezentarea Informației IRM 19 este obligatorie indiferent de faptul dacă concediul de îngrijire a copilului până la 3 ani este solicitat de către mama sau tatăl copilului. În Darea de seamă IPC 21 aceste perioade nu se reflectă.

În cazul persoanelor care după acordarea concediilor de îngrijire a copilului decid să revină la muncă, din prima zi de activitate se prezintă informația în IPC 21. Revenirea la serviciu nu se declară în Informația IRM 19.

Declararea perioadelor la acordarea concediului paternal

Concediul paternal se stabilește tatălui copilului nou născut în baza unei cereri depuse de către acesta. În baza cererii depuse, angajatorul perfectează ordinul de acordare a concediului paternal. În termen de până la 10 zile lucrătoare de la data perfectării, angajatorul este obligat să prezinte Informația IRM 19.

În cazul Informației IRM 19, este obligatorie declararea categoriei persoanei asigurate 165 ”persoană care se află în concediu paternal” pentru toți angajatorii, adică inclusiv și pentru entitățile unde persoana asigurată desfășoară activități prin cumul. Atenționăm că, potrivit pct. 32 din Hotărârea Guvernului 1245/2016 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la condițiile de stabilire, modul de calcul și de plată a indemnizației paternale, pentru perioada concediului paternal care se suprapune cu perioada în care tatăl a desfășurat activitate de muncă, se plătește salariu, dar nu indemnizație. În asemenea situație, pentru perioada de suprapunere, indemnizația plătită se restituie în modul prevăzut de prezentul Regulament. Prin urmare, dacă tatăl nu a activat pe perioada concediului paternal, perioada respectivă este obligatoriu de a fi omisă din Darea de seamă IPC 21.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
25,24
Nori împrăștiați
Umiditate:53 %
Vint:1,54 m/s
Fri
22
Sat
24
Sun
24
Mon
23
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău