Decizii mixte ale Curții Supreme din SUA în cazul documentelor fiscale ale lui Donald Trump

  • 09 Iulie 20:00
Decizii mixte ale Curții Supreme din SUA în cazul documentelor fiscale ale lui Donald Trump

Curtea Supremă de Justiție din SUA a emis, joi, decizii mixte în cazul documentelor fiscale ale președintelui Donald Trump, oferindu-le acces la unele informații procurorilor, dar oprind transferul datelor la Congres și publicarea, relatează cotidianul The New York Times și agenția Associated Press, citate de Mediafax, notează DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, instanța supremă din SUA a adoptat două decizii diferite. A admis cererea procurorilor din Manhattan (New York) de a avea acces la unele declarații fiscale ale lui Donald Trump. Însă instanța a stabilit că documentele nu pot ajunge la Congresul SUA și nu pot fi făcute publice. Ambele decizii au fost luate cu un raport de voturi de 7 la 2.

Președintele Curții Supreme de Justiție, judecătorul John Roberts, a motivat astfel decizia de a le oferi procurorilor acces la documentele fiscale: "Niciun cetățean, nici măcar președintele nu se află deasupra obligației comune de furnizare a unor dovezi când i se cere acest lucru într-o procedură judiciară penală".

Donald Trump a refuzat în mai multe rânduri să dezvăluie declarațiile sale fiscale

Procurorii din Manhattan solicită documentele fiscale ale lui Donald Trump într-un proces cu jurați intentat în cazul efectuării unor plăți ilegale în campania electorală din 2016 unor femei care susțineau că avuseseră relații cu el. Dat fiind că procesul cu juriu este confidențial, datele financiare probabil nu vor fi făcute publice înaintea scrutinului prezidențial din noiembrie sau poate nu vor fi făcute publice deloc.

În cazul solicitărilor făcute de Congres pentru oferirea documentației, președintele instanței supreme a argumentat că tribunalele de rang inferior nu au gestionat adecvat preocupările referitoare la separația puterilor în stat.

Donald Trump, care a refuzat în mai multe rânduri să dezvăluie declarațiile sale fiscale, a reacționat imediat, denunțând "proceduri judiciare politice". "Curtea Supremă trimite cazul înapoi la instanța inferioară, disputele vor continua. Sunt proceduri judiciare politice", a acuzat liderul de la Casa Albă prin Twitter.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
28
Nori împrăștiați
Umiditate:32 %
Vint:3,6 m/s
Mon
23
Tue
24
Wed
23
Thu
20
Fri
19

Curs oficial BNM 10 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6172 -0.0617
USD 16.5952 -0.0205
RON 4.0556 -0.0138
UAH 0.6004 0.0004
RUB 0.2257 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău