Decizie ilegală la Comrat. Adunarea Populară a adoptat o lege locală contestată de Chișinău

  • 16 Ianuarie 2019 11:20
Decizie ilegală la Comrat. Adunarea Populară a adoptat o lege locală contestată de Chișinău

Adunarea Populară de la Comrat a adoptat proiectul de lege cu privire la patenta pentru întreprinzătorii individuali, un act identic cu legea care a fost anulată prin intermediul instenței de judecată.

Astfel, procedura de anulare legii regionale cu privire la patenta de întreprinzător a fost inițiată de Oficiul Teritorial Comrat al Cancelariei de Stat, care a acționat în urma unei sesizări a Ministerului Justiției către Guvern. Documentul a devenit nevlabil în decembrie 2018 după ce Curtea Supremă de Justiție a respins recursul bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah. 

„Analizând normele acestei legi, Oficiul a concluzionat că aceasta contravine legilor ierarhiei superioare și este emisă cu încălcarea competenței. Cele menționate se atestă prin prisma prevederilor art. 77 alin. (1) din Legea privind actele normative ale Guvernului și a altor autorități ale administrației publice locale, potrivit cărora, actele autorităților UTA Găgăuzia nu pot contraveni actelor ierarhiei superioare, cât și din art. 2 din Legea RM nr. 344 din 23.12.1994, privind statutul juridic special al Găgăuziei, care determină că actele ierarhiei superioare în privința legilor locale sunt Constituția, legile organice și ordinare ale Parlamentului RM. În același timp, reclamantul a menționat că legislația în vigoare nu acordă nicio împuternicire Adunării Populare a Găgăuziei să adopte oricare lege locală în acest domeniu”, au argumentat reprezentanții Oficiului Teritorial Comrat al Cancelariei de Stat, potrivit materialelor deciziei CSJ. 

Totuși, autoritățile de la Comrat au elaborat un proiect similar și l-au adoptat ieri în lectură finală. „Deținătorii noștri de patente nu trebuie să simtă că legea a fost anulată. În ianuarie, drepturile lor trebuie să fie restabilite și să muncească liniștit”, a afirmat anterior Irina Vlah. 

Menționăm că după adoptarea acestui act, deputații din regiune s-au pronunțat în favoarea apărării împuternicirilor Autonomiei, fiind propusă angajarea unui avocat specializat în drep internațional. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău