Decizie de politică monetară: rata de bază și facilitățile rămân la nivelul actual

  • 09 Decembrie 2020 18:25
Decizie de politică monetară: rata de bază și facilitățile rămân la nivelul actual

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se menține la nivelul de 2,65% anual. Totodată, se mențin ratele de dobândă la creditele overnight la nivel 5,15% anual, iar la depozitele overnight – 0,15% anual. Decizia de politică monetară a fost aprobată astăzi, 9 decembrie, de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, transmite IPN.

„Decizia reflectă continuitatea în crearea condițiilor monetare pentru susținerea economiei naționale. Această hotărâre a fost luată pentru a asigura inflația în intervalul de variații de ±1,5 puncte procentuale de la ținta de 5% pe termen mediu. La fel, s-a ținut cont de evaluarea riscului de abatere a prognozei inflației și periodicitatea propagării impulsurilor de politică monetară, adoptate anterior”, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armașu, într-o conferință de presă. Potrivit lui, aceasta este ultima decizie de politică monetară din acest an.

Guvernatorul BNM a menționat că datele statistice, publicate după runda de prognoze din luna octombrie a anului curent, indică riscul abaterii în sens descendent al prognozei inflației. Rata anuală a inflației în luna octombrie a avut în continuare o traiectorie descendentă, dar cu o magnitudine mai accentuată decât s-a anticipat și a constituit 1,6%.


Cauzele principale sunt deprecierea monedei în Turcia și Ucraina, parteneri principali de la care sunt importante produse alimentare, dar și cererea agregată redusă.

Octavian Armașu a mai spus că există riscul că, la sfârșitul anului curent, inflația anuală se va diminua aproape de nivelul de 0%.

BNM precizează că, pe parcursul anului curent, a utilizat activ arsenalul de instrumente de politică monetară pentru susținerea cererii agregate interne. Este necesar un impuls fiscal pentru dinamizarea cererii agregate și activității economice interne. Acesta este esențial în situația de incertitudine economică și politică existentă ce implică riscuri majore de amânare a deciziilor investiționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău