Decizia Ucrainei de a construi 6 hidrocentrale pe Nistru, în atenția Guvernului

  • 31 Ianuarie 2017 11:12
Decizia Ucrainei de a construi 6 hidrocentrale pe Nistru, în atenția Guvernului

Premierul Pavel Filip a dispus crearea unui grup interministerial de lucru, care va elabora un Plan de acțiuni pentru a remedia situația din sistemul hidrologic al Republicii Moldova.

În cadrul unei ședințe convocate la Guvern, prim-ministrul și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu apariția informațiilor că autoritățile ucrainene intenționează să construiască șase centrale hidroelectrice noi, amplasate mai sus de hidrocentrala de la Novodnestrovsk, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă remis de Guvern se menționează că, în paralel, va fi efectuată o inventariere a tuturor actelor bilaterale și internaționale referitor la subiectul dat, la care Republica Moldova și Ucraina sunt parte, inclusiv pe marginea acordurilor de asociere a ambelor state cu Uniunea Europeană, dar și angajamente asumate sub aspect ecologic și investițional.

Prim-ministrul a menționat că executivul a fost sesizat de mai multe organizații neguvernamentale și de comunitatea științifică privind impactul negativ al Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsk. Acesta prezintă un pericol pentru biodiversitatea și resursele acvatice ale râului Nistru. Urmare a activității complexului, au fost diminuate capacitățile de auto-purificare a apei din cauza deteriorării regimului termal, a scăzut volumul rezervorului de acumulare de la Dubăsari și s-a micșorat potențialul de recreere a zonelor aferente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău