Experți de la Comrat, despre decizia privind utilizarea panglicii „Sfântul Gheorghe” în Găgăuzia: promovează interesele unui stat străin. Mihai Popșoi: probabil, face parte dintr-un scenariu de a destabiliza lucrurile în Rep. Moldova

  • 03 Mai 2022 13:06
Experți de la Comrat, despre decizia privind utilizarea panglicii „Sfântul Gheorghe” în Găgăuzia: promovează interesele unui stat străin. Mihai Popșoi: probabil, face parte dintr-un scenariu de a destabiliza lucrurile în Rep. Moldova

La Comrat, guvernatoarea, Irina Vlah, a ratificat legea locală ce permite, pe teritoriul autonomiei găgăuze, utilizarea panglicii bicolore negru-oranj,„Sfântul Gheorghe”, care, recent, a fost interzisă de Parlamentul de la Chișinău. Observatorii din autonomie sunt de părere că legea de la Comrat promovează interesele unui stat străin, iar situația contradictorie s-a creat din cauza că nu sunt delimitate clar competențele legislative ale autonomiei. Legea Adunării Populare de la Comrat va fi contestată la Curtea de Apel. 

Comentatorul de la Comrat, Mihail Sirkeli, consideră că promovarea acestui document, care contravine legislației naționale, este un caz când statutul juridic al Găgăuziei a fost folosit în interesele unei țări străine.

„Noi suntem martorii cum autonomia găgăuză și statul special juridic se folosesc în scopuri greșite și scopuri periculoase, din punctul meu de vedere. Nu pentru asta a fost creată autonomia găgăuză, ca să promoveze interesele unui stat străin, cu politica externă agresivă cum este Rusia. (...) Cineva a vrut ca să folosească momentul și să adopte niște legi care sunt populare în societate, dar sunt foarte periculoase pentru această societate”, a declarat Mihail Sirkeli. 

La 7 aprilie, Parlamentul de la Chișinău a adoptat o lege prin care a interzis simbolurile ce promovează invazia rusă în Ucraina. În contextul legii de la Comrat, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a spus la Radio Chișinău că o lege locală nu poate să substituie una națională.

„Probabil face parte dintr-un anumit scenariu de a încerca de a destabiliza lucrurile în Rep. Moldova. (...) Legislația votată de Parlamentul Rep. Moldova este executorie pe întreg teritoriul Rep. Moldova și nu există nici o altă entitate juridică sau de alt ordin care poate combate legile emise de Parlament decât Curtea Constituțională care le poate declara neconstituționale”, a declarat vicepreședintele Parlamentului.

Autoritățile naționale trebuie să delimiteze clar competențele legislative ale Găgăuziei și să stabilească că nu este în drept să promoveze interesele unii stat străin, consideră Mihail Sirkeli.

„Găgăuzia are competențe legislative și le folosește. O altă întrebare e în ce scopuri folosește Găgăuzia aceste competențe legislative. Ea le folosește în interesul unui stat străin. În cazul dat eu nu cred că voi putem vorbi despre nesupunere. Autoritățile naționale trebuie să revină la ideea delimitării competențelor și să fie stabilit clar și definitiv unde Găgăuzia poate adopta legi locale și unde nu. Trebuie să fie fixat undeva concret că legile Găgăuziei nu pot contrazice reformele care se petrec pe teritoriul R. Moldova și nu pot servi intereselor unui stat străin”, a menționat Mihail Sirkeli.

Recent, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a calificat legea de la Comrat ca fiind „un act aparent ilegal”, ca „un precedent periculos”. Ministrul a menționat că legea respectivă va fi supusă procedurii de control legal pentru a fi suspendată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău