Decizia motivată a Curții de Apel referitor la deschiderea secțiilor de votare în străinătate

  • 19 Iunie 2021 12:57
Decizia motivată a Curții de Apel referitor la deschiderea secțiilor de votare în străinătate

Odată cu decizia motivată a Curții de Apel, magistrații au obligat Comisia Electorală Centrală să deschisă secții de votare în străinătate, în limita avizului de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, scrie zdg.md.

Conform sursei citate Curtea de Apel a făcut publică decizia motivată din 17 iunie cu privire la secțiile de votare în străinătate. Se întâmplă în contextul în care mai multe partide politice au contestat decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la numărul secțiilor de vot care urmează să fie deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Prin urmare, instanța accentuează că, în situația în care țara gazdă nu se opune deschiderii secțiilor de votare, atunci marja de descreție a CEC este direct proporțională cu criteriile numerice cerute de lege și cu obligația de identificare a numărului total de votanți, aflați în străinătate, care necesită a fi stabilit în prealabil.

Privit din acest punct de vedere, dreptul discreționar nu este unul nelimitat, acest drept urmează a fi supus principiului supremației legii și scopului urmărit, și anume crearea posibilități reale și nu iluzorii pentru alegătorii din afara țării în exercitarea dreptului de a vota.

Dispunând anularea parțială a actelor normative contestate, completul de judecată va aplica prevederile art.227 Codul administrativ cu privire la publicarea unei hotărâri de control normativ, care indică că o hotărâre definitivă a instanței de judecată privind anularea în tot sau în parte a unui act administrativ normativ intrat în vigoare în urma publicării în sursa oficială se publică în aceeași sursă.

Aici, instanța de judecată precizează că, anularea hotărârilor în tot întregul lor, așa cum au solicitat reclamanții, ar fi condus la desființarea a 146 secții de votare, constituite prin hotărîrile CEC, care fac obiectul controlului judiciar și ar fi pus în pericol însăși desfășurarea scrutinului parlamentar peste hotare, fapt pentru care aceste pretenții urmează a fi respinse”, se arată în decizia motivată.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău