Articolul privind ridicarea mandatului judecătorului Înaltei Curți în cazul stabilirii unui conflict de interese este neconstituțional
-
09 Iulie 2021 13:46
Articolul privind ridicarea mandatului judecătorului Înaltei Curți în cazul stabilirii unui conflict de interese este neconstituțional. Decizia a fost luată astăzi de Curtea Constituțională în urma unei sesizări în acest sens depusă de reprezentantul PAS, Sergiu Litvinenco.
Este vorba de articolul 19 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 317/1994 cu privire la Curtea Constituțională.
„Prevederea respectivă stabilea că ”mandatul judecătorului Curții Constituționale încetează prin ridicarea imunității judecătorului în caz de […] stabilire, prin actul de constatare rămas definitiv, a încheierii directe sau prin intermediul unei persoane terțe a unui act juridic, luării sau participării la luarea unei decizii fără soluționarea conflictului de interese real în conformitate cu prevederile legislației privind reglementarea conflictului de interese”. Asta înseamnă că încercările vădit abuzive ale Autorității Naționale de Integritate (ANI) de a verifica modul de adoptare a actelor cu caracter jurisdiscțional ale Curții Constituționale încetează de drept. Chiar dacă lucrul acesta era clar din start – am impresia că doar ANI nu a citit Constituția și jurisprudența Curții Constituționale –, mă bucur că a fost punctul final. Sugerez ANI – deja nu mai știu a câta oară – să se apuce de realizat ceea ce au de făcut potrivit legii”, a declarat Sergiu Litvinenco.
Autoritatea Națională de Integritate nu a comentat, deocamdată, decizia Curții Constituționale.
ANI a pornit un control pe numele Domnicăi Manole, la sesizarea deputatului socialist, Grigore Novac, pentru a verifica dacă a aceasta a admis un conflict de interese atunci când a participat la examinarea cauzei privind revocarea mandatului său de judecător. Curtea Constituțională a anulat, la 27 aprilie, actul prin care deputații din Parlament au demis-o din funcție pe Domnica Manole.