Decizia Curții Constituționale referitor la sesizarea președinției privind exercitarea atribuțiilor unui Guvern demisionar
-
04 Martie 2021 13:59
Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea președinției privind exercitarea atribuțiilor unui Guvern demisionar. Magistrații au declarat neconstituționale două articole din legea cu privire la Guvern, în partea care interzice Guvernului al cărui mandat a încetat să numească persoane în funcție de demnitate publică altele decât miniștrii.
Prin sesizarea depusă la Curtea Constituțională, președinta Maia Sandu a cerut să fie verificată constituționalitatea mai multor articole de lege care, în opinia sa, limitează șeful statului și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor.
Solicitarea ține de dreptul președintelui și al Guvernului demisionar cu prim-ministru interimar de a efectua remanieri de cadre în cazuri excepționale și dreptul Guvernului demisionar de a semna tratate internaționale, în anumite condiții.
Reprezentanta Președinției la Înalta Curte, Olesea Stamate, spune că prevederile care nu permit remanieri într-un guvern cu mandat expirat sunt neconstituționale. Și nu ar trebui interzise în totalitate posibilitățile de remaniere guvernamentală.
„În cazul unui guvern în exercițiu, posibilitatea guvernului de a efectua remanieri de cadre nu poate fi interzisă în totalitate, întrucât acest lucru ar fi de natură să blocheze posibilitatea guvernului de a-și îndeplini obligația constituțională de a administrare a treburilor publice. Un guvern în exercițiu nu poate avea nici competențe nelimitate în materie de remaniere a cadrelor. Soluția este ca un guvern demisionar, dar și exponenții aceștia pot face remanieri de cadre în măsura în care acestea vor duce la realizarea obligațiilor constituționale aferente administrării treburilor publice”, a declarat Olesea Stamate.
Reprezentantul Parlamentului, Radu Radu, a pledat pentru respingerea sesizării președinției și susține că există limitări în atribuțiile unui guvern demisionar. Un astfel de executiv ar trebui să se preocupe doar de administrarea treburilor curente ale statului și nu poate să facă remanieri, inclusiv pentru că nu are aceleași responsabilități în fața Parlamentului.
„Prim-ministrul interimar al unui guvern demis nu poartă aceleași responsabilități ca și prim-ministrul titular care poartă răspundere în fața parlamentului pentru întreaga echipă guvernamentală. Este clar că guvernul a cărui mandat a expirat nu poate promova proiecte de lege, programe și politici generale noi. Limitele ar trebuie să se refere și la remanierile de cadre din administrația publică centrală. Raționamentele limitării acțiunii guvernului demisionar e că un astfel de guvern nu mai e susceptibil de către parlament. Un guvern demisionar nu mai poate fi răsturnat”, a menționat Radu Radu.
În sesizare, Președinția motivează că s-a adresat la magistrații Curții Constituționale pentru a clarifica situația fără precedent, pe care ar fi creat-o intenționat fosta guvernare, cu scopul de a face statul și mai slab, și mai vulnerabil, în plină criză pandemică și economică.