De Ziua Românilor de Pretutindeni, Bogdan Aurescu afirmă că „modernizarea, extinderea și digitalizarea activității consulare” constituie o prioritate a mandatului său

  • 28 Mai 2023 16:10
De Ziua Românilor de Pretutindeni, Bogdan Aurescu afirmă că „modernizarea, extinderea și digitalizarea activității consulare” constituie o prioritate a mandatului său

Ministrul Afacerilor Externe a precizat, de Ziua Românilor de Pretutindeni, că protejarea moștenirii culturale și identității românești a comunităților istorice din țările vecine, a drepturilor persoanelor aparținând acestor comunități românești constituie o prioritate a mandatului său. În acest sens, șeful diplomației române pune accentul pe „modernizarea, extinderea și digitalizarea activității consulare”, potrivit unui comunicat de presă remis caleaeuropeana.ro.

„Suntem în dialog constant cu comunitățile românești din străinătate pentru consolidarea legăturilor dintre acestea cu țara și pentru promovarea valorilor identitare românești și a moștenirii noastre istorice și culturale. Protejarea moștenirii culturale și identității românești a comunităților istorice din țările vecine, a drepturilor persoanelor aparținând acestor comunități românești este o preocupare constantă și prioritară în activitatea noastră”, spune Bogdan Aurescu, într-un mesaj transmis duminică, cu prilejul marcării Zilei Românilor de Pretutindeni

„Guvernul României, cu sprijinul MAE, va continua, prin toate demersurile posibile, să acționeze pentru a obține garantarea conservării și afirmării identității etnice, culturale, religioase și lingvistice și a protejării drepturilor identitare ale românilor din afara granițelor. Obiectivul principal este ca persoanele aparținând acestor comunități de români să se bucure pe deplin de aceste drepturi, la standard european. Această problematică se regăsește permanent în dialogul politic și diplomatic la toate nivelurile cu statele unde trăiesc aceste comunități, inclusiv prin intermediul mecanismelor bilaterale create în acest scop”, adaugă șeful MAE.

În opinia sa, dincolo de funcția de reprezentare pe care consulii și diplomații români o au în străinătate, în fapt, fiecare român din străinătate este un ambasador al României.

„Mă bucur de fiecare dată când aud povești de succes despre români care își reprezintă cu cinste țara în străinătate, promovează România și societatea noastră, performează profesional în domenii importante sau dobândesc funcții publice în statele unde locuiesc. Iar faptul că au păstrat în suflet rădăcinile românești și moștenirea culturală a țării noastre trebuie salutat și sprijinit. Contribuția românilor în comunitățile și societățile în care s-au stabilit este semnificativă și valoroasă, iar omologii mei îmi evocă de fiecare dată acest aspect în dialogul bilateral. Talentul, cunoștințele și motivarea de care dau dovadă contribuie la dezvoltarea societăților în care s-au integrat și în același timp ne ajută să construim punți de colaborare, schimburi culturale și oportunități de dezvoltare reciprocă cu statele care le-au devenit cămin”, spune Aurescu.

În context, acesta amintește de criza generată de războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

„Nu putem marca această zi fără a constata că viețile noastre, ale tuturor, continuă să fie marcate de cea mai gravă criză de securitate de după al Doilea Război Mondial. Diplomația română rămâne angajată pe termen lung, în același spirit consecvent și pragmatic, în promovarea consolidării securității naționale și pentru atingerea obiectivelor prioritare de politică externă ale României, acționând în cadrul structurilor europene și euroatlantice, cu scopul de a garanta prosperitatea și securitatea cetățenilor români, pentru protejarea intereselor și drepturilor acestora, indiferent unde s-ar afla”, precizează ministrul român de Externe.

Pe de altă parte, Aurescu dă asigurări că modernizarea, extinderea și digitalizarea activității consulare constituie una dintre prioritățile majore ale MAE.

„Corpul Diplomatic și Consular al României acționează permanent pentru identificarea și punerea în aplicare de măsuri în vederea optimizării serviciilor consulare, pentru ca acestea să devină tot mai eficiente, accesibile, prompte, digitalizate, simplificate. Am depus eforturi constante în acest scop pentru a ne ridica la nivelul așteptărilor legitime ale milioanelor de români care trăiesc în afara țării, inclusiv printr-un dialog constant și frecvent cu comunitățile de români din străinătate pe teme consulare, dar și cu autoritățile statelor unde s-au stabilit cetățenii români”, mai declară ministrul de Externe.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău