De Ziua Mondială a Diabetului în zece localități din R.Moldova se vor desfășura activități de screening
-
13 Noiembrie 2019 13:04
În Republica Moldova, în anul 2018, fiecare a treizecea persoană sau aproape 120 de mii de persoane sufereau de diabet zaharat. Fiecare a nouăzecea persoană decedează din cauza complicațiilor de diabet zaharat, mortalitatea populației prin diabet zaharat fiind de 11,8 la 100 mii de locuitori. Datele sunt prezentate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în contextul marcării pe 14 noiembrie a Zilei Mondiale de profilaxie și combatere a diabetului zaharat, transmite IPN.
Potrivit specialiștilor, diabetul zaharat de tip 1 și tip 2 este o patologie cronică. Cel de tip 1 apare la copii, adolescenți și tineri (în 5% din cazuri), atunci când pancreasul nu produce insulină. Diabetul zaharat de tip 2 apare la persoanele adulte (în 95% din cazuri), când pancreasul nu mai este capabil să producă insulină ori când organismul nu poate utiliza insulina pe care acesta o produce. Maladia înseamnă un risc sporit pentru incapacitate fizică de muncă și letalitate precoce a populației apte de muncă.
Diabetul zaharat poate fi prevenit și controlat prin implicarea familiei prin abordarea alimentației raționale și practicarea activităților fizice în comun. În acest an, de Ziua Mondială a Diabetului, Ministerul Sănătății, în comun cu alți parteneri, desfășoară evenimentul comunitar de promovare a sănătății în localitatea Peresecina, raionul Orhei. Este vorba despre activități de screening – măsurarea glicemiei în sânge, calcularea indicelui masei corporale, măsurarea circumferinței abdominale etc. De asemenea, vor fi consiliați pacienții cu risc sporit de diabet zaharat tip 2, iar cei diagnosticați vor fi examinați.
Activități comunitare de promovare a sănătății similare vor fi desfășurate și în alte nouă sate – Albota de Sus, Boșcana, Talmaza, Ermoclia, Trinca, Cismekioi, Ohrincea, Susleni.
Acțiunile de promovare a sănătății desfășurate în cadrul proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” sunt finanțate de Biroul de cooperare al Elveției și realizate de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică, Elveția fiind cel mai mare donator bilateral de granturi în sectorul de Sănătate a Republicii Moldova.